Skip to main content

Πιερρακάκης: Σε λιγότερο από δύο χρόνια οι νέες ταυτότητες

Η Ελλάδα ακολουθεί το μοντέλο Εσθονίας, όπου 99% των υπηρεσιών Δημοσίου παρέχονται ψηφιακά. Οι νέες ταυτότητες θα εκδοθούν σε λιγότερο δύο χρόνια

Η Ελλάδα ακολουθεί το μοντέλο της Εσθονίας, όπου το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου παρέχονται ψηφιακά, ενώ οι νέες ταυτότητες θα εκδοθούν σε λιγότερο από δύο χρόνια

Η ενίσχυση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr με νέες υπηρεσίες κάθε εβδομάδα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στην ομιλία του στην 24η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση του περιοδικού Economist.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε, σύμφωνα με το protothema.gr ότι η Ελλάδα προχωρά στις απαιτούμενες ενέργειες για να προλάβει την 4η βιομηχανική επανάσταση, σημειώνοντας ότι «μερικές φορές οι τελευταίοι - έσχατοι - γίνονται πρώτοι». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην καινοτομία που περιλαμβάνει ο νέος νόμος του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Προσωπικό Αριθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, το υπουργείο συντόνισε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα ώστε να διαλειτουργούν, ενώ εκτενή αναφορά έκανε στο gov.gr και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Η Ελλάδα θέλει να αντιγράψει το παράδειγμα της Εσθονίας, όπου το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου της οποίας παρέχονται ψηφιακά. Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε το έργο της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών, που δίνει την δυνατότητα δωρεάν ψηφιακής επιμόρφωσης των πολιτών, και όπως δήλωσε, πρόκειται να εμπλουτίσει τα μαθησιακά εργαλεία και να προστεθούν κι άλλες «τάξεις» ανάλογα με το επίπεδο του κάθε πολίτη.

Όσον αφορά στο 5G, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην καινοτομία του νέου νομοσχεδίου του Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που προβλέπει την ίδρυση ενός ταμείου (ΦΑΙΣΤΟΣ) που στόχο θα έχει τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη 5G προϊόντων και υπηρεσιών. Το ταμείο «Φαιστός» θα προκύψει από το 25% των εσόδων που θα συγκεντρώσει το Δημόσιο από τον επικείμενο διαγωνισμό για την παραχώρηση φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Αναφερόμενος και στις νέες ταυτότητες, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα εκδοθούν σε λιγότερο από δυο χρόνια.