Skip to main content

Κορωνοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό - Πώς θα κλείσετε ραντεβού

Μηνύματα με τον προγραμματισμό των ραντεβού τους λαμβάνουν ήδη οι άνω των 85 ετών πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Την πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό (emvolio.gov.gr) κατά του κορωνοϊού παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι οι πολίτες μπορούν να τα κλείνουν επίσης σε φαρμακεία και ΚΕΠ, καθώς και μέσω της διαδικασίας της άυλης συνταγογράφησης.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι απ’ όπου κι αν κλείνει κάποιος το ραντεβού, θα παράγεται ένας κωδικός και με αυτόν θα προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο.

Πρόσθεσε δε ότι οι πολίτες έχουν έως και 72 ώρες πριν το ραντεβού για να αλλάξουν Κέντρο Εμβολιασμού, ημερομηνία ή ζώνη ώρας από τα διαθέσιμα ραντεβού που εμφανίζονται στο σύστημα. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το ραντεβού του μία φορά μόνο. Σε περίπτωση μη προσέλευσης κατά το προγραμματισμένο ραντεβού, ο πολίτης δεν θα έχει τη δυνατότητα για επαναπρογραμματισμό του ραντεβού του για τις επόμενες τριάντα ημέρες.

Μηνύματα με τον προγραμματισμό των ραντεβού τους λαμβάνουν ήδη οι άνω των 85 ετών πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν σε φαρμακεία και ΚΕΠ μόνο με τον ΑΜΚΑ και την ταυτότητα τους για να κλείσουν ραντεβού. Όπως εξήγησε ο υπουργός, ειδικά για τα ΚΕΠ υπάρχει μία πρόσθετη μέριμνα για τρίτο πρόσωπο, σε περίπτωση που εμβολιαζόμενος δεν μπορεί να μεταβεί στο σημείο.

To απόγευμα της Δευτέρας άνοιξε και η πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Η λειτουργία της για τους πολίτες ηλικίας 85 ετών και άνω, θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Πώς θα δει ο πολίτης αν είναι στις ομάδες προτεραιότητας

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

- Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα και τη web/mobile εφαρμογή.

- Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού για εμβολιασμό

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό.

26 εκατ. δόσεις

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε ότι σήμερα -ως τις 17.00- εμβολιάστηκαν 4.873 άτομα, ενώ από όταν άρχισε ο εμβολιασμός στη χώρα μας έχουν λάβει την 1η δόση 49.661 άνθρωποι, δήλωση η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 0,46% του πληθυσμού.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.350.000 πολιτών.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και υιοθετείται για λόγους ασφαλείας», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα λαμβάνει το 2,36% από τα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες» υπογράμμισε.

- Η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις.
- Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις.
- Mέχρι τα τέλη Μαρτίου θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις.
- Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου.
- Yπάρχει περίπτωση να προστεθούν ακόμα 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Κομισιόν.
- Εντός Ιανουαρίου αναμένονται 200.000 δόσεις εμβολίων από την Moderna.
- Αν το εμβόλιο της Astra Zeneca λάβει έγκριση έως το Μάρτιο, η Ελλάδα θα παραλάβει 400.000 δόσεις.
- Έγκριση αναμένεται και για το εμβόλιο της Johnshon & Johnshon που είναι μιας δόσης.

Μαρία Θεοδωρίδου

«Αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς» η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.

Κατόπιν, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

«Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.