Skip to main content

Πιερρακάκης: Θα υπάρχει απόδειξη εμβολιασμού - Ο ρόλος των φαρμακείων

«Είμαστε στην αρχή του τέλους για να υπερβούμε όλοι μαζί την πανδημία» επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο όποιος εμβολιάζεται σήμερα.

Για την «πιο δύσκολη άσκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον ΒΠαγκόσμιο Πόλεμο», ακόμα και για χώρες όπως η Αγγλία, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης.

Διευκρίνισε ότι θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ).

«Είμαστε στην αρχή του τέλους για να υπερβούμε όλοι μαζί την πανδημία» επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο όποιος εμβολιάζεται κι αυτός σήμερα στον Ευαγγελισμό. Όπως τόνισε, είναι «νίκη της επιστήμης το εμβόλιο η δημιουργία πολλαπλών εμβολίων σε χρονικό διάστημα ρεκόρ».

Αποσαφήνισε ότι στην πρώτη φάση το εμβόλιο γίνεται σε υγειονομικούς, προνοιακές δομές γηροκομεία, γιατί είναι στοχευμένη φάση. Η δεύτερη, που είναι μια πολύ μεγάλη φάση, γίνεται με μικρά βήματα, και αφορά αρχικά τους πολίτες άνω των 60 ετών η άνω των 18 ετών με συγκεκριμένα νοσήματα.

«Η διαδικασία είναι στοχευμένη, πηγαίνουμε εμείς, ενώ στη δεύτερη φάση οι πολίτες κλείνουν τα ραντεβού. Δεν θα πατηθεί κουμπί κι όλοι άνω των 60 θα κάνουν το εμβόλιο... Η δεύτερη φάση θα πηγαίνει κλιμακωτά πχ. Η επιτροπή εμβολιασμού μπορεί να πει τώρα ξεκινάμε με τους άνω των 85. Συνολικά όλη η δεύτερη φάση αφορά τους άνω των 60, και όσους έχουν συγκεκριμένα νοσήματα».

«Η δεύτερη φάση άφορα τον μήνα Φεβρουάριο, αλλά υπάρχουν κι άλλες μεταβλητές, δηλαδή τα εμβόλια. Αναμένουμε κι αλλά πέντε εμβόλια πέραν της Pfizer» δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Εξάλλου, Μάιο με Ιούνιο αρχίζει ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 18 ετών. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έκανε λόγο για 480 σημεία εμβολιασμού, στην απόλυτη εκδοχή του, με πάνω από 1.000 εφοδιαστικές γραμμές, με άυλη συνταγογράφηση για όποιον έχει γραφτεί. «Δεν υπάρχει διαδικασία επιλογής εμβολίου» ξεκαθάρισε.

«Εξ αρχής θα κλείνεις δύο ραντεβού και για τις δύο δόσεις, υπάρχει πλατφόρμα στο σάιτ embolio.gov.gr ενώ επιστρατεύονται και τα φαρμακεία για να κλείνουν ραντεβού όσοι δεν μπορούν με άλλο τρόπο» σημείωσε. «Στα φαρμακεία θα κλείνεις ραντεβού, δεν θα κάνεις εμβόλιο» εξήγησε. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να χάσεις το ραντεβού δεν είναι απλή διαδικασία, είναι διαδικασία σφιχτή που χρειάζεται πειθαρχία».

«Προβλήματα θα υπάρχουν, θα τα λύνουμε γρήγορα στο πεδίο» διαβεβαίωσε. «Παντελώς άστοχη η κριτική ότι ήρθαν λίγα εμβόλια στη χώρα. Η ΕΕ έχει κάνει κεντρική αγορά των εμβολίων» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.