Skip to main content

Ποιες αλλαγές έρχονται στη Νέα Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης

Τι προβλέπεται στο προσχέδιο για τις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις και τις ΝΟΔΕ. Καμιά αλλαγή στη Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Αλλαγές στις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας προβλέπονται στο προσχέδιο του νέου κανονισμού πανελλαδικής οργάνωσης του κόμματος, που θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Σε ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ προβλέπονται ουσιώδεις αλλαγές, ενώ φαίνεται να μην επηρεάζεται η Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να παραμείνει ως έχει σε θεσμικό επίπεδο.

Η κυριότερη αλλαγή που προβλέπεται για τις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις (ΔΗΜΤΟ) είναι στο εδάφιο που ο ισχύων κανονισμός προέβλεπε ότι σε κάθε δήμο της χώρας λειτουργεί τουλάχιστον μια ΔΗΜΤΟ. Πλέον προβλέπεται ότι θα λειτουργεί μια ΔΗΜΤΟ σε κάθε δήμο, ενώ στους δήμους με περισσότερους από 150.000 εκλογείς δύναται να λειτουργούν περισσότερες από μία ΔΗΜΤΟ. Κι αυτό σε επίπεδο Θεσσαλονίκης μπορεί να σημάνει σημαντικές αλλαγές στις δημοτικές οργανώσεις και στις τοπικές κοινωνίες.

Σημαντικότερη είναι η αλλαγή που έχει γίνει στις Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ), όπου προβλέπεται πλέον μία ανά εκλογική περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι στη Θεσσαλονίκη παραμένει η ΝΟΔΕ Β' Θεσσαλονίκης, αλλά θα πρέπει να συνενωθούν οι τρεις ΝΟΔΕ της Α' Θεσσαλονίκης σε μία.

Στελέχη του κομματικού μηχανισμού τόνιζαν στη Voria.gr ότι εφόσον τελικά υιοθετηθούν όλες οι αλλαγές του προσχεδίου, θα καταργηθούν οι ΝΟΔΕ ανατολικού, δυτικού και κεντρικού τομέα Θεσσαλονίκης και θα δημιουργηθεί μία ΝΟΔΕ Α' Θεσσαλονίκης, αφού πρόκειται για μία εκλογή περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισχύων κανονισμός οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας ψηφίστηκε (και ισχύει) από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος στις 24 Ιανουαρίου 2018.

Το προσχέδιο έχει αποσταλεί στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ώστε να γίνουν οι όποιες παρατηρήσεις και αναμένεται να ψηφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.