Skip to main content

Brain gain: Οι αλλαγές που θα φέρουν πίσω τους Έλληνες του εξωτερικού

Έτοιμοι να επιστρέψουν στην πατρίδα, ακόμα και με μικρότερο μισθό, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι Έλληνες του εξωτερικού.

Περίπου ένας στους τρεις Έλληνες του εξωτερικού θα επέστρεφε στην Ελλάδα αν έβρισκε μια δουλειά ακόμα και με χαμηλότερο μισθό έως και 25% από αυτόν που λαμβάνει στη χώρα που ζει, αρκεί στη χώρα μας να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της πρωτοβουλίας Brain Gain που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Αγωνιζόμαστε για να μείνουμε» που πραγματοποιήθηκε απόψε στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα ευρήματα, το 24,87% θα επέστρεφε στη χώρα ακόμα και αν έπαιρνε μισθό μειωμένο έως και 10% ενώ ένα 12,6% θα γυρνούσε ακόμα και με μείωση 50% σε σχέση με τον τωρινό του μισθού.

Αυτό, σύμφωνα με τη γιατρό και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Brain Gain που ζει πλέον στο Βερολίνο, Δρ. Πόπη Καλαϊτζή, αποδεικνύει περίτρανα ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που μετανάστευσαν λόγω της κρίσης είναι ουσιαστικά «με το ένα πόδι στην Ελλάδα».

Η πρωτοβουλία Brain Gain ξεκίνησε από οκτώ άτομα που ζουν σε οκτώ διαφορετικές πόλεις του εξωτερικού και πλέον αποτελείται από 6.000 Έλληνες που διαβιούν και εργάζονται σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Αυτή είναι η τρίτη έρευνα που διεξάγει η ομάδα, η οποία έχει ως βασικούς της στόχους να υποστηρίξει τη χώρα ακόμα και από απόσταση, να εκφράσει τη φωνή των νέων μεταναστών και τέλος να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών ώστε να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής για όσους Έλληνες του εξωτερικού το επιθυμούν. 

Στην ανοιχτή ερώτηση της έρευνας «θα γυρνούσα στην Ελλάδα αν ...», η πλειοψηφία απάντησε ότι θα επέστρεφε αν έβρισκε μια αξιοπρεπή δουλειά, που του αρέσει, ακόμα και με μικρότερο μισθό.

Ενώ μόνο ένα 7,67% απάντησε ότι δεν θα γυρνούσε σε καμιά περίπτωση πίσω στη χώρα.

Ερωτώμενοι που θα ήθελαν να δουλέψουν επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 25,11% απάντησε σε μεγάλη πολυεθνική, το 21,67% ότι θα προτιμούσε να δουλεύει εξ' αποστάσεως με εταιρεία του εξωτερικού ενώ ένα 20,93% σε δική του επιχείρηση. Αρκετά μικρότερο είναι το ποσοστό που επέλεξε το δημόσιο (13,25%) παρότι, όπως επισήμανε η κ. Καλαϊτζή, πολλοί εκ των οποίων έχουν μεταναστεύσει είναι ακαδημαϊκοί. Ακόμα, μόλις το 9,81% θα επέλεγε να εργαστεί σε μεγάλη ελληνική επιχείρηση.

Από το ποσοστό όσων θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση στην Ελλάδα, το 54,53% θεωρούν ως μεγαλύτερο εμπόδιο τη φορολογία ενώ το 20,31% τη γραφειοκρατία.

Πέραν όμως του εργασιακού και της κρίσης, οι Έλληνες του εξωτερικού θέτουν και άλλες προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουν, οι οποίες αφορούν την ποιότητα ζωής στις ελληνικές πόλεις.

Συγκεκριμένα, το 26,3%  θα επέστρεφε αν υπήρχε βελτίωση στις υπηρεσίες καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών ενώ το 18,4% στις υπηρεσίες υγείας. Ακόμα το 14,10% θεωρεί σημαντικό να επιτευχθούν αλλαγές στο κυκλοφοριακό καθώς και τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων ενώ το 11,00% επιζητάει περισσότερους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Το 9.6% επιθυμεί την ύπαρξη συγκοινωνίας υψηλής ποιότητας, το 9.4% την αλλαγή στο τομέα της κοινωνίας των πολιτών, το 7.5% στον τομέα της καθαριότητας και το 3,7% στον τομέα της δόμησης και της αρχιτεκτονικής.

Αν άλλαζαν τα παραπάνω, ένας στους τέσσερις Έλληνες του εξωτερικού (25,12%) θα επέστρεφε άμεσα στην Ελλάδα, το 28,27% σε 1-2 χρόνια ενώ το περίπου 15% σε 5 -10 χρόνια.

Τέλος, αναφορικά με το πού θα γυρνούσαν οι ερωτηθέντες, το μεγαλύτερο ποσοστό απαντά στην πρωτεύουσα (52,28%), το 20,99% στη Θεσσαλονίκη, το 9,4% σε άλλη μεγάλη πόλη της περιφέρειας ενώ ένα 8,54% σε νησί.

Σύμφωνα με την κ. Καλαϊτζή, όλα τα παραπάνω αποτελούν χρήσιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις αλλά και το ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Η ίδια επισήμανε ακόμα ότι στην πρώτη έρευνα που είχε διεξάγει η πρωτοβουλία, η ανεργία ήταν μόλις ο τέταρτος λόγος για τον οποίο μετανάστευσαν οι περισσότεροι Έλληνες μέσα στα χρόνια της κρίσης. Ο πρώτος λόγος ήταν η αναξιοκρατία, ο δεύτερος η διαφθορά και ο τρίτος η μη δυνατότητα εύρεσης εργασίας ανάλογη των προσόντων τους.

«Εφόσον το σκεφτόμαστε και θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, θέλουμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας και μαζί με τους Έλληνες που έμειναν εδώ και παλεύουν με τα θηρία να δημιουργήσουμε μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά» τόνισε η κ. Καλαϊτζή από το βήμα της εκδήλωσης προσθέτοντας παράλληλα ότι το πλεονέκτημα όσων ζουν σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα είναι ότι μπορούν να δουν τα πράγματα που αφορούν την Ελλάδα πιο καθαρά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από κοινού από το think tank «Παρέμβαση»και το ΑΠΘ και αφορούσε τη μετατροπή του φαινομένου brain drain σε brain gain, ο πρόεδρος της Παρέμβασης, Κωνσταντίνος Γεροντής ανακοίνωσε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα το think tank θα αναλάβει τη δημιουργία του «Business Plan North», το οποίο θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

 

Η έρευνα της πρωτοβουλίας, το δείγμα της οποίας ήταν 2.437 Έλληνες του εξωτερικού, διήρκησε από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2016.