Skip to main content

Αυτά τα projects προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ στη Βόρεια Ελλάδα

Μέχρι το τέλος του 2018 οι δεσμευτικές προσφορές για Εγνατία Οδό. Στο πρώτο τρίμηνο τυ 2019, οι διαγωνισμοί για Αρετσού και ΟΛΑ, πάει πίσω η ΕΥΑΘ

Μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την Εγνατία Οδό, ενώ στο επόμενο διάστημα και ενδεχομένως περί το τέλος Οκτωβρίου, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και για τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο διαγωνισμός για την πώληση του 24% της ΕΥΑΘ Α.Ε., μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς περιπλέκονται τα πράγματα από το γεγονός ότι το πλειοψηφικό 51% ελέγχεται από το Δημόσιο μέσω του Υπερταμείου.

Πλησιέστερα χρονικά από τα έργα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που θα προωθήσει το ΤΑΙΠΕΔ, είναι και η παραχώρηση – αξιοποίηση από ιδιώτη της μαρίνας Αρετσούς, διαδικασία που προβλέπεται να βγει στον αέρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ έχει ρίξει το βάρος στο διαγωνισμό για το αεροδρόμιο της Αθήνας, τα ΕΛΠΕ και την Εγνατία Οδό , ελπίζοντας ότι μέσα στο 2019 ο οδικός άξονας με τις καθέτους θα περάσει στον παραχωρησιούχο.

Ειδικά για την Εγνατία Οδό, ο διαγωνισμός έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση του, με τους ενδιαφερόμενους να επισκέπτονται την εταιρεία (Ε.Ο.Α.Ε.) και τον οδικό άξονα, συλλέγοντας στοιχεία. Με την ολοκλήρωση των επισκέψεων θα αρχίσει η διαβούλευση Ταμείου και υποψηφίων διαχειριστών, επί του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης με σκοπό την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών προς το τέλος του 2018.

Επισημαίνεται ότι οι διαδικασίες «παίρνουν το χρόνο τους» επειδή  στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού υπάρχουν εκκρεμότητες με τα διόδια – κάποια υπό κατασκευή και κάποια μη αδειοδοτημένα ακόμη- ενώ υπάρχουν και ζητήματα νομικά και τεχνικά που πρέπει να τακτοποιηθούν στις λεπτομέρειες τους. Στα θετικά των εξελίξεων, είναι η συμφωνία μεταξύ Εγνατίας Οδού Α.Ε. και Τράπεζας Πειραιώς, για την υπόθεση των τόκων επί του παλαιού, εξυπηρετούμενου κατασκευαστικού δανείου. Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, οι επιπλέον τόκοι που διεκδικεί η Πειραιώς, θα καταβληθούν από την εταιρεία.

Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στα παραπάνω και στις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες, η Εγνατία Οδός θα περάσει στα χέρια ιδιωτών, εντός του 2019, προς το τέλος του έτους.  

Στη συλλογιστική του Ταμείου είναι η παράλληλη αξιοποίηση των λιμένων της βόρειας Ελλάδας και εν προκειμένω Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, με την Εγνατία Οδό. Σκοπός είναι, εντός του 2018 να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΣΕΜΠΟ), πιθανώς προς  το τέλος Οκτωβρίου.

Η μαρίνα της Αρετσούς μαζί με τις μαρίνες σε Αργοστόλι, Ζάκυνθο, Ιτέα και Ρόδο, ανήκει σε μια ομάδα έργων στα οποία έχει δοθεί προτεραιότητα από το ΤΑΙΠΕΔ. Σε ό,τι αφορά την μαρίνα Αρετσούς έχουν γίνει οι τεχνικές μελέτες και ο  διαγωνισμός αξιοποίησης μέσω παραχώρησης θα προκηρυχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες της  Voria.gr,  από συμβούλους έχει προταθεί και η ανέγερση κατοικιών στα πρανή της χερσαίας ζώνης της μαρίνας Αρετσούς. Για το θέμα δεν έχει ληφθεί απόφαση από πλευράς διοίκησης ΤΑΙΠΕΔ καθώς οι εκτάσεις αυτές είναι χαρακτηρισμένες δασικές και, αν τελικώς επιτραπεί και η δόμηση κατοικιών, δεν θα αφορά την ανέγερση πολυκατοικιών.

 Το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, είναι ανοικτό στη διερεύνηση των προτάσεων και των προοπτικών για κάθε μία περίπτωση ακινήτου του δημοσίου, ξεχωριστά. To ίδιο ισχύει και για την μαρίνα Αρετσούς,. Όλες δε οι προτάσεις θα συζητηθούν με το Δήμο Καλαμαριάς και τις τοπικές κοινότητες. Υπήρξε και στο παρελθόν συνάντηση με τη διοίκηση του Δήμου και θα υπάρξει πιθανότατα νέα συνάντηση και την επόμενη εβδομάδα.

Για τη μαρίνα, οι σύμβουλοι έχουν εισηγηθεί πέραν της αναμόρφωσης των θέσεων πλεύρισης των σκαφών, χώρους πρασίνου, ανακαίνιση του τουριστικού περιπτέρου- πολυχώρου, χώρους για υποστηρικτικές υπηρεσίες κλπ. Οι σύμβουλοι δεν λειτουργούν σε στεγανά.

Σε ότι τέλος αφορά την πώληση του 24% της ΕΥΑΘ Α.Ε, που έμεινε στο ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνεται ότι πάει πίσω χρονικά, για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Η περίπτωση της ΕΥΑΘ Α.Ε θεωρείται  δύσκολη για το ΤΑΙΠΕΔ  επειδή η διαχείριση του συγκεκριμένου έργου αφορά μειοψηφικό ποσοστό. Ο αγοραστής του 24% δεν θα μπορεί να έχει βαρύνοντα ρόλο και λόγο η διοίκηση, αφού το 51% θα ελέγχεται από το Δημόσιο μέσω του Υπερταμείου. 

Εάν  το μικρό ποσοστό που υπάρχει στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν καταστεί δυνατό να πουληθεί, θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο. Μία άλλη σκέψη, για μικρά ποσοστά εισηγμένων και εν προκειμένω της ΕΥΑΘ,  θα ήταν η διάθεσή τους μέσω Χρηματιστηρίου, λαμβανομένου υπόψη ότι η ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι εισηγμένη στο Χ.Α.Α.