Skip to main content

Ποιες φιλαρμονικές της Βορείου Ελλάδος επιδοτήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού

Οι επιδοτήσεις αφορούν τρεις φιλαρμονικές της Βορείου Ελλάδος στον δήμο Νέας Προποντίδας, στον δήμο Κασσάνδρας και στον δήμο Δοξάτου.

Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 110.000 ευρώ ανακοινώνονται σήμερα από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την οικονομική ενίσχυση και παραχώρηση αιγίδας σε φιλαρμονικές για το έτος 2021, σύμφωνα με τα αιτήματα που κατατέθηκαν στη σχετική πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ της 7ης Ιανουαρίου 2021.

Μεταξύ άλλων, οι επιδοτήσεις αφορούν και τρεις φιλαρμονικές της Βορείου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Νέας Προποντίδας πήρε επιχορήγηση ύψους 3.000 ευρώ για τη μουσικοχορευτική παράσταση «Dancing with the music» από τη «Big Band of Nea Moudania», που θα προβληθεί στα ανοιχτά Αμφιθέατρα Ν. Μουδανιών, Σίβηρης και Πολυγύρου Χαλκιδικής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης, και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από 15-07-2021 έως 30-05-2022.

Επιπλέον, επιδοτήθηκε με 3.000 ευρώ η Κοινωφελής επιχείρηση του δήμου Κασσάνδρας για τη δράση «Τριήμερη συνάντηση φιλαρμονικών στον δήμο Κασσάνδρας» που θα προβληθεί σε κενρικές πλατείες και ανοιχτούς χώρους στις δημοτικές κοινότητες της Κασσανδρείας και του Πευκοχωρίου, από 27-08-2021
έως 29-08-2021.

Τέλος, με επιχορήγηση ύψους 3.500 ευρώ επιδοτήθηκε και το  ΝΠΔΔ του δήμου Δοξάτου στη Δράμα για το «6ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Κυργίων» του δήμου που θα προβληθεί στον δήμο Δοξάτου και στον νομό Δράμας στις 11 και 12-09-2021.

Στόχος της πρόσκλησης είναι η  υποστήριξη δράσεων, όπως παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαφύλαξη σημαντικού αρχειακού υλικού κ.ά., που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προώθηση της τέχνης της μουσικής.

Το ΥΠΠΟΑ, σε ό,τι αφορά την οικονομική και ηθική υποστήριξη φορέων και δράσεων και ιδιαίτερα των Φιλαρμονικών, θέτει τις εξής προτεραιότητες:

-Στήριξη, ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

-Ανάπτυξη κοινού.

-Στήριξη του έργου νέων καλλιτεχνών.

-Εξοικείωση και συμμετοχή των παιδιών και των νέων στον πολιτισμό.

-Προαγωγή της συμπεριληπτικότητας, της προσβασιμότητας και της συμμετοχικότητας στον πολιτισμό, με έμφαση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

-Καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

-Ενθάρρυνση των δημιουργικών συνεργειών μεταξύ καλλιτεχνών και καινοτόμων συνεργατικών καθώς και διατομεακών σχημάτων.

-Ενίσχυση μοντέλων πολιτιστικής διαχείρισης, σχεδιασμού, παραγωγής και προβολής/διάχυσης βιώσιμων πολιτιστικών δράσεων.

-Ανάπτυξη δράσεων στην περιφέρεια, με σκοπό την στήριξη και αξιοποίηση τοπικών πολιτιστικών θεσμών, τη συμβολή στην οικονομική αναζωογόνηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

-Υποστήριξη πρωτοβουλιών που προάγουν τη συνεργασία με άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας όπως ο τουρισμός, η παραγωγή κ.ά.

-Ενίσχυση της κινητικότητας των Φιλαρμονικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

-Ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου των Φιλαρμονικών.

-Στήριξη του ερευνητικού και αρχειακού έργου των Φιλαρμονικών.

-Προώθηση και προβολή των δράσεων των Φιλαρμονικών.