Skip to main content

Ποιες ομάδες συνταξιούχων θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους το 2023

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Εργασίας, πάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα είναι δικαιούχοι κάποιας ενίσχυσης.

Τέσσερις συνολικά παρεμβάσεις ενίσχυσης του πραγματικού εισοδήματος των συνταξιούχων θα εφαρμοστούν από τα τέλη του 2022 έως τις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με το capital.gr, αυτές είναι το "ξεπάγωμα" των τακτικών αυξήσεων, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ και η καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Αν και καμία από αυτές δεν είναι "οριζόντια”, δηλαδή δεν αφορά όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Εργασίας, πάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα είναι δικαιούχοι έστω μίας από αυτές τις ενισχύσεις. Συγκεκριμένα, δικαιούχο θα είναι το 94,6%, δηλαδή μόλις το 5,4% δεν θα λάβει καμία από τις τέσσερις ενισχύσεις αυτές.

Από την άλλη μεριά, δικαιούχο δύο ενισχύσεων θα είναι κοντά το ήμισυ των συνταξιούχων και μάλιστα το ύψος των ενισχύσεων για αυτούς θα είναι τέτοιο που θα ισοδυναμεί σε μία ακόμη, 13η σύνταξη σε ετήσια βάση.

Και όχι μόνο αυτό αλλά 1 στους 20 συνταξιούχους θα λάβει 3 ενισχύσεις. Η μεγαλύτερη από τις 4 ενισχύσεις προκύπτει από το "ξεπάγωμα” των αυξήσεων. Οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι της τάξεως του 6,5% - 7%.

Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν με δύο ταχύτητες. Στην πρώτη ταχύτητα ανήκουν εκείνοι (1.682.116 συνταξιούχοι ή το 65% του συνόλου) που θα δουν αύξηση 7%, καθώς έχουν μηδενική προσωπική διαφορά αλλά και εκείνοι που έχουν μικρή προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφισθεί και με το παραπάνω με την αύξηση του 7% οδηγώντας σε πραγματική αύξηση των αποδοχών τους.

Στη δεύτερη κατηγορία (931.631 ή το 35% του συνόλου) ανήκουν όσοι έχουν προσωπκή διαφορά πάνω από 7%.

Η προσωπική διαφορά τους θα συμψηφισθεί με την αύξηση του 7%, οδηγώντας μεν σε μείωση της αλλά όχι στον εκμηδενισμό τους και άρα σε μη πραγματική αύξηση των αποδοχών τους.

Ωστόσο στη συντριπτική πλειοψηφία τους θα λάβουν κάποια από τις άλλες ενισχύσεις. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των συνταξιούχων με προσωπικη διαφορά πάνω από 7% (οι οποίοι δεν θα δουν πραγματική αύξηση στις αποδοχές τους) έχουν διακριθεί δύο υποκατηγορίες οι οποίοι θα δουν αύξηση:

- Μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (525.456 συνταξιούχοι)

- Μέσω της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ (265.367 συνταξιούχοι)

Σημαντικό είναι επίσης πως και από τους συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν αύξηση 6,5% - 7% (οι οποίοι ανήκουν στο 65% του συνόλου) στις αποδοχές τους, το 18,8% (316.261) θα δουν αύξηση και λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επίσης, το 55,2% (929.439) αυτών θα λάβει και την έκτακτη ενίσχιση των 250 ευρώ.