Skip to main content

Πιέσεις ΕΕ προς την Άγκυρα για τη λαθρομετανάστευση

Ο πρόεδρος της Ε.Ε, Τόμπιας Μπίλστρομ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Μπαρό, θα επισκεφτούν την Τουρκία στο τέλος Οκτωβρίου.
Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Ε.Ε  και έχει δρομολογηθεί επίσκεψη του σουηδού υπουργού Εσωτερικών και προεδρεύοντα της Ε.Ε., Τόμπιας Μπίλστρομ, καθώς και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ζαν Μπαρό στη γειτονική χώρα.

Η Άγκυρα οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και να συνεργαστείμε την Κοινότητα για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, με βασικό θέμα τη μετανάστευση στη Μεσόγειο. Χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός, Ερίκ Μπεσόν, ζήτησε τη σκλήρυνση της στάσης της Κοινότητας έναντι της Αγκυρας.

Επιτακτική είναι η ανάγκη υπογραφής ευρωπαϊκής συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, που υποστηρίχθηκε και από τις άλλες μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα). Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πρόταση είχε κατατεθεί το 2002, αλλά η αρνητική στάση της Τουρκίας λειτούργησε ως τροχοπέδη στις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, η γαλλική αντιπροσωπεία ζητάει μεγαλύτερη παρουσία στηνπεριοχή της Μεσογείου του

«FRONTEX» (οργανισμός φύλαξης των εξωτερικώνσυνόρων της Κοινότητας), τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε στρατιωτικό(πλοία, ελικόπτερα, αεροπλάνα). 
Α.Μ