Skip to main content

Πιέσεις (;) για διατήρηση ρύθμισης – πρόκληση στο ασφαλιστικό

Έντονες φήμες για πιέσεις να διατηρηθεί σε ισχύ ρύθμιση που προβλέπει υποχρεωτική συνταξιοδότηση υπαλλήλων ΔΕΚΟ και τραπεζών που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μόλις συμπληρώσουν το 58ο έτος της
Πιέσεις που κινούνται στα όρια της κοινωνικής πρόκλησης φέρεται να δέχεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή, έως το τέλος του μήνα, του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΕΚΟ αλλά και τράπεζες που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, φημολογείται ότι ζητούν να διατηρηθεί σε ισχύ για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια μια ρύθμιση της υπάρχουσας νομοθεσίας που προβλέπει υποχρεωτική συνταξιοδότηση υπαλλήλων τους με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον ο εργασιακός τους βίος ξεπερνά τα 35 έτη.

Η στόχευση, όπως καταγγέλλεται από συνδικαλιστές, είναι προφανής και σχετίζεται με την επιδίωξη των συγκεκριμένων εταιρειών να μπορούν να «απαλλάσσονται» από κάποιες υψηλές μισθοδοσίες (διότι έπειτα από 35 χρόνια εργασίας, συνήθως πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη), οι οποίες συνεπάγονται και ιδιαίτερα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Η πρόκληση έγκειται, βέβαια, στο ότι ενώ προβάλλεται αυτή η αξίωση, για έμπειρα στελέχη που βρίσκονται σε μια παραγωγική ηλικία, η Ε. Ε. όσο και ΔΝΤ, με κάθε ευκαιρία ζητούν επιτακτικά δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και επιμήκυνση του χρόνου συνταξιοδότησης, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Επίσης, η κυβέρνηση με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας επιχειρεί την ίδια στιγμή να πείσει τους εργαζόμενους ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στα «κόκκινα» και ότι πρέπει να συναινέσουν στη σύνδεση του ύψους της σύνταξής τους, μετά το 2018, με την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, ενώ υπάρχει και «πέναλτι» που μπορεί να φθάσει έως το 30% της σύνταξης, για όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

Το θέμα, που αφορά πολλούς κατά τις ίδιες πηγές, έχει φθάσει έως και το μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους, δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει διευθέτησή του ίσως και στο Σαββατοκύριακο και πως οι πιέσεις θα πέσουν τελικώς στο κενό.