Skip to main content

Πιέσεις ΗΠΑ για συγκρότηση νέας ιρακινής κυβέρνησης

Ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι είναι καιρός τα ιρακινά πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν άμεσα στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, ώστε να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που διαρκεί εδώ και τέσσερις μήνες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, τόνισε ότι είναι πλέον καιρός τα ιρακινά πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν χωρίς καθυστέρηση στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης της χώρας, ώστε να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που διαρκεί εδώ και τέσσερις μήνες.

Η δήλωση του Μπάρακ Ομπάμα έγινε στη διάρκεια συνάντησης με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, Κρίστοφερ Χιλ, και τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, στρατηγό Ρέι Οντιέρνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Μετά τις δημοκρατικές εκλογές που έγιναν την άνοιξη στο Ιράκ, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι είναι πλέον καιρός οι ιρακινοί ηγέτες να ασκήσουν τις συνταγματικές ευθύνες τους και να σχηματίσουν μία κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ-Μαλικι και τον αντίπαλό του, Ιγιάντ Αλάουι, τους οποίους κάλεσε να συμφωνήσουν, ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.