Skip to main content

Πιέσεις Κομισιόν στα Σκόπια για το όνομα

Την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας, εξέφρασε ο κ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουρ
Την πεποίθηση ότι ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα δίνεται μια πραγματική ευκαιρία στην ΠΓΔΜ να αποδείξει στους Eυρωπαίους ηγέτες ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σε δηλώσεις του ο Μ. Μπαρόζο είπε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ ήταν ένα μήνυμα ενθάρρυνσης προς την πολιτική ηγεσία της χώρας να εργαστεί για λύση του προβλήματος, επισημαίνοντας παράλληλα πως υπάρχει τώρα μια πραγματική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιδειχθεί η κατάλληλη πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αφού είπε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει εντατικοποίηση τόσο των απευθείας επαφών μεταξύ των δύο πλευρών όσο και μεταξύ των διαπραγματευτών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι επί της ουσίας δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

Ο Ν. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει περιθώρια κινήσεων, ώστε να επιδείξει ευελιξία στην ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επεσήμανε ειδικότερα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να εξελίσσονται παράλληλα με τις συνομιλίες για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας και προέβαλε ως επιχείρημα ότι, εφόσον το θελήσει η Ελλάδα, μπορεί να προβάλει βέτο για κάθε άνοιγμα και κλείσιμο των 35 κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου, δηλαδή τουλάχιστον 70 φορές, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, η απόφαση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ σε ότι αφορά την ΠΓΔΜ δημιούργησε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και δεν συνέβαλε στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης.