Skip to main content

Πιέσεις Μπαρόζο για γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιμένει το Βερολίνο να εγκρίνει ένα μηχανισμό βοηθείας για την Ελλάδα, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιμένει το Βερολίνο να εγκρίνει ένα μηχανισμό βοηθείας για την Ελλάδα, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στο φύλλο που θα κυκλοφορήσει αύριο.

«Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης», δήλωσε ο Μπαρόζο στην οικονομική εφημερίδα.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών που έχει οριστεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τη γερμανική επιφυλακτικότητα για την έγκριση ενός μηχανισμού βοηθείας προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια δημοσιονομική κρίση, χωρίς προηγούμενο.

Την Παρασκευή, ο Μπαρόζο ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο οποίος θα αποτελούνταν από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη του στην εφημερίδα.

Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα «να λύσει με επείγουσα διαδικασία» το ελληνικό πρόβλημα και αυτό «ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα των κρατών-μελών» πρόσθεσε ο ίδιος, υπαινισσόμενος τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το αποτέλεσμα των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον του κυβερνώντος γερμανικού συνασπισμού.

«Ο μηχανισμός βοηθείας που εμείς έχουμε προτείνει δεν προσκρούει στον κανόνα του «no bail out» της συνθήκης της ΕΕ, αλλά ούτε και στα συντάγματα των χωρών», επιμένει ο Μπαρόζο.

Τη στιγμή που η Γερμανία θα ήθελε τον αποκλεισμό των χωρών με ελλειμματικό προϋπολογισμό από τη ζώνη του ευρώ, ο Ζοζέ Μπαρόζο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «το θέμα ενός αποκλεισμού δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, γιατί δεν προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Μετά τη δύσκολη έγκριση της συνθήκης της Λισσαβόνας δεν θα ήθελα τώρα να φιλοσοφήσω για άλλες ενδεχόμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης», κατέληξε.