Skip to main content

Πηγές ΥΕΘΑ: Το 85% του στόλου από το ύψος της Σμύρνης και νοτιότερα

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μετά τη NAVTEX για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου - Το ΠΝ παρακολουθεί στενά τον τουρκικό στόλο

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου και την έξοδο στο Αιγαίο 19 τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανακληθεί και άδειες σε ορισμένες μονάδες του στρατού.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να κάνει δήλωση on camera ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, μια δήλωση η οποία θα κινηθεί στο πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων κυρίως. Δεν αποκλείεται, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, να προβεί σε δήλωση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

Οπως μεταδίδουν κυπριακά Μέσα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει στην Αθήνα από την Κύπρο, όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πού θα κινηθούν τα τουρκικά πλοία. Στο ΓΕΕΘΑ εξετάζουν τρία σενάρια: να κινηθούν προς την Κύπρο, προς το Αιγαίο ή προς την Αίγυπτο. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ίσως κινηθούν προς Αίγυπτο μετά και τη χθεσινή απόφαση του κοινοβουλίου της Αιγύπτου να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη.