Skip to main content

Πηγές ΥΠΕΞ για Ράμα: Ελλάδα και Αλβανία δεν συζητούν περί συνόρων

Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες, τονίζουν πηγές του ΥΠΕΞ.

Με μια λιτή απάντηση σήμερα διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν, ως προς τις αναφορές περί συνόρων του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα σε χθεσινή του συνέντευξη, ότι δεν συζητείται τέτοιο θέμα.

«Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ' αυτών« τονίζουν οι πηγές του ΥΠΕΞ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν σχετικά ότι «στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996, τα δύο κράτη διακηρύσσουν το σεβασμό τους στην αρχή του απαραβίαστου των υφισταμένων συνόρων, και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριος είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στον σταθμό Vision Plus TV όπου, μιλώντας για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή, σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» είπε χαρακτηριστικά,