Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πεζοδρομήσεις στη Χαριλάου - Το σχέδιο του δήμου (φωτο)

Πέριξ της πλατείας Σταμάτη Καραμανλή, θα πεζοδρομηθούν προσωρινά δύο δρόμοι, ενώ άλλος ένας θα μετατραπεί σε δρόμος ήπιας κυκλοφορίας.

Το σχέδιο δημιουργίας προσωρινών πεζοδρόμων ξεκινά να υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από την περιοχή της Χαριλάου.

Στο πιο κεντρικό σημείο της περιοχής, πέριξ της πλατείας Σταμάτη Καραμανλή, θα πεζοδρομηθούν προσωρινά δύο δρόμοι, ενώ άλλος ένας θα μετατραπεί σε δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Η εν λόγω πλατεία περιβάλλεται από τις οδούς: Παπαναστασίου, Γυμν. Στεφάνου, Θεοδ. Γαζή και Αντ. Τούσα.

Σήμερα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Αβαρλή, άναψε το πράσινο φως στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του σχεδίου. Το σχέδιο θα έχει εφαρμογή έως τις 30 Νοεμβρίου και υλοποιείται σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα για την αύξηση του χώρου λόγω κορωνοϊού για την εξυπηρέτηση των πεζών, σύμφωνα με τα οποία δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε προσωρινές πεζοδρομήσεις και σε ποδηλατοδρόμους.

Διαβάστε: Ποια σημεία θα γίνουν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Καραμανλή θα πεζοδρομηθούν προσωρινά η οδό Γυμνασιάρχου Στεφάνου στο τμήμα της από την οδό Αλεξ. Παπαναστασίου έως την οδό Θεοδώρου Γαζή, καθώς και η οδός Αντωνίου Τούσα στο τμήμα της από την οδό Θεοδ. Γαζή έως την οδό Αλ. Παπαναστασίου. Οι οδοί Γυμνασιάρχου Στεφάνου και Αντωνίου Τούσα είναι διαμορφωμένοι με κυβόλιθους.

Επίσης, μετατρέπεται σε δρόμος ήπιας κυκλοφορίας η οδός Θεοδώρου Γαζή στο τμήμα της από την οδό Αντ. Τούσα έως την οδό Γυμν. Στεφάνου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, «η προώθηση της ήπιας μετακίνησης και η απόδοση περισσότερου χώρου στους πεζούς, τουλάχιστον προσωρινά ως τις 30-11-2020 θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων αφού θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης της πλατείας σε συνθήκες μικρότερου συνωστισμού και της περιβάλλουσας περιοχής αναψυχής».

Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης, στους προσωρινούς πεζόδρομους εξασφαλίζεται «ελεύθερη ζώνη πλάτους 3,5μ.» η οποία θα παραμένει ακάλυπτη καθ’ ύψος σε όλο το μήκος και πλάτος της, χωρίς κανένα σταθερό και κινητό εμπόδιο, δια της οποίας θα διέρχονται κατ’ εξαίρεση οχήματα εκτάκτου ανάγκης όπως πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, οχήματα μεταφοράς ΑμεΑ κλπ. Ειδικά για την περίπτωση των προσωρινών πεζοδρόμων επιτρέπεται η διέλευση και στάση για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων τροφοδοσίας με πετρέλαιο θέρμανσης, για φορτηγά οχήματα ωφέλιμου φορτίου μέχρι 8 τόνους, Δευτέρα έως Παρασκευή και Σαββατοκύριακο από 06:30 έως 08:30.

Η πλατεία, η οποία είναι χαρακτηριστικό σημείο στην περιοχή Χαριλάου και συγκεντρώνει πλήθος περιοίκων ή και επισκεπτών για αναψυχή, έχει αναπλαστεί επί διοίκησης Γιάννη Μπουτάρη το 2018. Το έργο περιλάμβανε τον ολικό ανασχεδιασμό της πλατείας, με χώρους πρασίνου, περιπάτου, καθιστικά, εγκατάσταση σιντριβανιού.