Skip to main content

Ποιοι είναι οι δύο διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ - Αύριο οι προσφορές

Τι λένε παράγοντες της αγοράς για τις δυο κοινοπραξίες, που αύριο «χτυπούν» το 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Αύριο είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ ξεκινά και η «μάχη» θα δοθεί ανάμεσα σε δύο επενδυτικά σχήματα, που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Το πρώτο είναι η ευρωπαϊκή κοινοπραξία τεσσάρων εταιριών με επικεφαλής την ιταλική Snam SpA, και με τη συμμετοχή της ισπανικής Enagás Internacional S.L.U., της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής N.V. Nederlandse Gasunie.

Το δεύτερο είναι το κοινό σχήμα που αποτελείται από την ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A – Reganosa και τη ρουμανική Transgaz.

Πληροφορίες δίνουν ένα προβάδισμα στην πρώτη κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο του φυσικού αερίου, με ισχυρότερη διεθνή εμπειρία και πιο συμπαγή χρηματοοικονομική διάρθρωση. Η συμπαγής δομή του ευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ εγγυάται την απόλυτη σταθερότητά του ακόμη και σε περίπτωση που θα ανέκυπταν δυσκολίες, λένε παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η πρώτη κοινοπραξία έχει απολύτως βιομηχανική διάρθρωση, διαθέτοντας μακροπρόθεσμο ορίζοντα δέσμευσης με κυρίαρχο σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι σταδιακά η χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό ευρωπαϊκό hub.

Η δεύτερη κοινοπραξία πάντως έχει κι αυτή τα δικά της πλεονεκτήματα, αλλά ένα αρκετά ασυνήθιστο γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στην αγορά είναι η άμεση συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Transgaz.

Οι παράγοντες της αγοράς έχουν κάνει κάποιες σημαντικές αναλύσεις των εταιρειών που απαρτίζουν τις υποψήφιες κοινοπραξίες:

-Η Reganosa δεν αποτελεί εισηγμένη εταιρεία σε κάποιο χρηματιστήριο αξιών. Ελέγχει 130 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου στην Ισπανία και δύο σταθμούς LNG σε Ισπανία και Μάλτα. Το 2016 εμφάνισε έσοδα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ (44,6 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων-Ebitda και 14,9 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία).

-Η Transgaz διαθέτει κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ και το 2016 είχε έσοδα περίπου 363 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ.

-Η ιταλική Snam διαθέτει κεφαλαιοποίηση ύψους 13 δισ. ευρώ, ελέγχει 40.000 χλμ. αγωγών, δύο σταθμούς LNG και έχει αποθηκευμένα 19 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η εταιρεία έχει παρουσία στην Ιταλία, την Αυστρία, την Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, με τον κύκλο εργασιών και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 2,5 δισ. ευρώ και 860 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

-Η Fluxys δραστηριοποιείται στο Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο, διαθέτοντας κεφαλαιοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ. Η Enagas, που εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, έχει παρουσία στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική.