Skip to main content

Ο στόχος του ΚΙΝΑΛ για την Α' Θεσσαλονίκης - Όλοι οι υποψήφιοι

Τελευταία φορά που εξέλεξε βουλευτή με σταυρό στην Α' Θεσσαλονίκης ήταν το 2009 όταν, ως ΠΑΣΟΚ τότε, είχε συγκεντρώσει 39,11% και 143.107 ψήφους.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ -ή με οποιοδήποτε άλλο όνομα εκπροσωπείται ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων- λαμβάνει στην Α’ Θεσσαλονίκης ποσοστό χαμηλότερο του πανελλαδικού; Μία από τις εξηγήσεις τις οποίες δίνει μερίδα στελεχών του είναι ότι το Κίνημα στερείται ουσιαστικά κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια από το 2012 και μετά.

Τελευταία φορά που ο χώρος εξέλεξε βουλευτή με σταυρό ήταν το 2009 όταν, ως ΠΑΣΟΚ τότε, είχε συγκεντρώσει 39,11% και 143.107 ψήφους, εκλέγοντας επτά βουλευτές. Έκτοτε, στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν, δύο το 2012 και άλλες δύο το 2015 το Κίνημα εξέλεγε έναν βουλευτή και μάλιστα χωρίς σταυρό, καθώς τη θέση καταλάμβανε ο τέως πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος, βεβαίως, δεν ήταν δυνατόν να ασκεί καθήκοντα τοπικού βουλευτή.

Πέραν αυτού, όλα αυτά τα χρόνια ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, άλλαζε διαρκώς ονόματα. Συμμετείχε ως ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012, ως «Ελιά» στις ευρωεκλογές του 2014, ως «Δημοκρατική Συμπαράταξη» στις διπλές εκλογές του 2015 και ως «Κίνημα Αλλαγής» στις πρόσφατες ευρωεκλογές καθώς και στις επικείμενες εθνικές. Παράλληλα, σε ορισμένες εκλογικές αναμετρήσεις υπήρξαν και άλλα σχήματα, προερχόμενα από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ τα οποία με τη συμμετοχή τους ψαλίδισαν τα ποσοστά του άλλοτε κραταιού κόμματος (Κοινωνική Συμφωνία τον Μάιο του 2012, ΚΙΔΗΣΟ τον Γενάρη του 2015).

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. ο ρεαλιστικός εκλογικός στόχος για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι η επίτευξη ποσοστού ίσου με το πανελλαδικό, γεγονός που θα επιτρέψει στο Κίνημα να εκπροσωπηθεί με τουλάχιστον έναν βουλευτή στην επόμενη Βουλή.

Αυτήν τη βουλευτική έδρα θα διεκδικήσουν είκοσι υποψήφιοι οι οποίοι είναι οι εξής:

1. ΑΒΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Καππαδοκίας, κατέρχεται πρώτη φορά υποψήφιος σε εθνικές εκλογές, αλλά στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Σίμου Δανιηλίδη στο δήμο Νεάπολης Συκεών.

2. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ: μαθηματικός, στέλεχος του χώρου της ποντιακής ομογένειας, ο οποίος διετέλεσε υποψήφιος και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

3. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ ΚΟΥΛΑ: αθλήτρια του στίβου στην εθνική ομάδα και τον ΠΑΟΚ. Ήταν πρωταθλήτρια στα 100μ., προπονήτρια το 1996-97 της Βούλας Πατουλίδου στο μήκος (ήταν προπονήτρια στον ΑΣ ΠΑΟΚ, στον ΑΣ Αρη και στην Εθνική Ομάδα Στίβου). Είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής με διδακτικό έργο σε Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλονίκης και στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ ενώ διετέλεσε και Γενική Γραμματέας Αθλητισμού το 2012.

4. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ ΙΟΥΛΙΑ: οδοντίατρος, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή της Νεάπολης και κατεβαίνει πρώτη φορά σε εκλογές.

5. ΚΑΡΕΚΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ: μαθηματικός, ζει στην περιοχή της Τούμπας, είχε διατελέσει υπεύθυνη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, επίσης πρώτη φορά υποψήφια σε εθνικές εκλογές.

6. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ: πρώην υπουργός σε πολλά υπουργεία, πρώην βουλευτής, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, ανελλιπώς ως το 2009, με την «Κοινωνική Συμφωνία» τον Μάιο του 2012 και χωρίς συμμετοχή στις εκλογές του 2015.  

7. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ: επί σχεδόν 20ετια στους κόλπους του ΠΑΟΚ, υπεύθυνος επικοινωνίας του Δικεφάλου ως και πριν από λίγο καιρό. Συμμετέχει πρώτη φορά σε εκλογές.

8. ΛΕΙΨΙΣΤΙΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ: πρώην δημοτική σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, υποψήφια στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό του Σπύρου Βούγια, πρώτη φορά υποψήφια σε εθνικές εκλογές.

9. ΛΙΑΠΗ ΜΑΡΙΑ: ελεύθερη επαγγελματίας, πρώην αντιδήμαρχος στο δήμο Νεάπολης Συκεών, πρώτη φορά υποψήφια σε εθνικές εκλογές.

10. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: διετέλεσε υπουργός και υφυπουργός σε διάφορα υπουργεία (Μακεδονίας Θράκης, Υποδομών, Εξωτερικών), βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών. Δεν συμμετείχε στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

11. ΜΑΝΩΛΑ ΕΛΛΗ: συνταξιούχος οδοντίατρος, υποψήφια και στις εκλογές του 2015, ενώ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Σπύρου Βούγια.

12. ΜΟΥΤΑΦΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ: εκπρόσωπος του κινήματος ΑμεΑ, δικηγόρος με μεταπτυχιακά στο δημόσιο δίκαιο, επιστημονικός συνεργάτης στην Ομοσπονδία των ΑμΕΑ, υποψήφια στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές με το συνδυασμό του Χρήστου Παπαστεργίου, πρώτη φορά υποψήφια σε εθνικές εκλογές.

13. ΜΟΥΤΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ: ηθοποιός, επίσης πρώτη φορά υποψήφια σε εθνικές εκλογές.

14. ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ: ορθοπεδικός, διετέλεσε υποψήφιος και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (στην 8η θέση το 2012, τρίτος επιλαχών βουλευτής στις εκλογές του 2015).
 
15. ΣΑΜΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ: υπάλληλος ΟΤΕ, συνδικαλίστρια, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στον ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, πρώτη φορά υποψήφια σε εθνικές εκλογές.

16. ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ: δικηγόρος στο επάγγελμα, στέλεχος της αυτοδιοίκησης από το 2003, νυν αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου στο δήμο Νεάπολης Συκεών, αθλητής του χάντμπολ, υποψήφιος και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (2012 5η θέση, 2015 πρώτος επιλαχών).

17. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ: δικηγόρος, απόφοιτη επίσης του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Συστηματική Φιλοσοφία, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ Ποινικών και εγκληματολογικών επιστημών του ΑΠΘ.

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με την παράταξη Νέο Πρόσωπο το 2010 και 2014. Υπήρξε μέλος της ΠΑΣΠ, ενώ τώρα μετέχει ως μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ. Είναι μέλος του ΚΙΔΗΣΟ, από το 2015 και κατέρχεται πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές.

18. ΣΤΑΤΗΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ: δικηγόρος, προερχόμενος από Ποτάμι, μέλος του συντονιστικού της οργάνωσης του ΚΙΝ.ΑΛ. στην Καλαμαριά. Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Χρήστου Παπαστεργίου και κατέρχεται πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές.

19. ΤΡΙΓΩΝΗ ΙΩΑΝΝΑ: ελεύθερη επαγγελματίας, πρώτη φορά υποψήφια σε εθνικές εκλογές.

20. ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: τουριστικός πράκτορας για πολλά χρόνια και προσφάτως και επιχειρηματίας στο χώρο του επισιτισμού. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Μάκη Κυριζίδη. Κατέρχεται πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές.