Skip to main content

Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για επιτυχημένη εμβρυομεταφορά;

Ο Νίκος Ανεσίδης, MD, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αναλύει τους παράγοντες που συμβάλουν στην επιτυχία της εμβρυομεταφοράς.

Η εμβρυομεταφορά είναι η διαδικασία επανατοποθέτησης των εμβρύων που προέκυψαν από την εξωσωματική γονιμοποίηση στην ενδομητρική κοιλότητα.

Είναι η στιγμή που τα πολύτιμα έμβρυα μεταφέρονται από τη φροντίδα του εργαστηρίου στο φυσικό τους περιβάλλον, τη μήτρα της μητέρας. Η εμβρυομεταφορά αποτελεί την κορύφωση όλης της προσπάθειας, του ζευγαριού και της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ποιοι παράγοντες, όμως, συμβάλουν στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας;

Τους καθοριστικούς παράγοντες για μία επιτυχημένη εμβρυομεταφορά, περιγράφει ο Νίκος Ανεσίδης, MD, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.



◊ Η ποιότητα του εμβρύου

Η ποιότητα του εμβρύου αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχή μεταφορά. Βέβαια, ένα έμβρυο υγιές και με καλή πρόγνωση μπορεί να ληφθεί μόνο από ωοκύτταρα καλής ποιότητας και εξίσου εξαρτάται από την ποιότητα του σπέρματος, την ποιότητα της μεθόδου καλλιέργειας, τις συνθήκες του Εργαστηρίου αλλά και τα υψηλής ποιότητας καλλιεργητικά υλικά. (top quality culture media and solutions, first-class incubator with time lapse system).

◊ Καλλιέργεια Εμβρύου

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα της καλλιέργειας του εμβρύου είναι η εμπειρία της Ομάδας Εργαστηρίου και των Κλινικών Εμβρυολόγων που γονιμοποιούν τα ωοκύτταρα και καλλιεργούν το έμβρυο. Συνήθως, το βέλτιστο έμβρυο για μεταφορά είναι αυτό που έχει φτάσει στο στάδιο της βλαστοκύστης, την ημέρα 5 της καλλιέργειας. Είναι επίσης δυνατό να επιλεγεί έμβρυο που έχει ένα πλήρες σύνολο χρωμοσωμάτων, δηλαδή ο αριθμός και η δομή των χρωμοσωμάτων του να είναι φυσιολογικά. Η εφαρμογή της Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης συμβάλλει στην ασφαλή επιλογή και αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας πιθανής εγκυμοσύνης.



◊ Αριθμός εμβρύων για εμβρυομεταφορά

Η επιτυχία της μεταφοράς εμβρύων εξαρτάται επίσης από τον αριθμό των εμβρύων που μεταφέρονται. Το σύνηθες ειναι η μεταφορά δύο εμβρύων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εκτός αν δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες.( ανατομία μήτρας,υποκείμενα νοσήματα). Θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται το ζευγάρι και για το ενδεχόμενο της πιθανότητας δίδυμης κύησης πριν την εμβρυομεταφορά.

◊ Η Ποιότητα του Ενδομητρίου

Η δεύτερη βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της μεταφοράς εμβρύου είναι η ποιότητα του ενδομητρίου: επαρκές πάχος τουλάχιστον 7 mm και η λεγόμενη εικόνα Triple line κατά την υπερηχογραφική εξέταση. Περαιτέρω ακρίβεια μπορεί να επιτευχθεί με τον προσδιορισμό της ημέρας της μεταφοράς με βάση τη μέθοδο ERA, όταν βρίσκεται ακριβώς το λεγόμενο «παράθυρο εμφύτευσης».

◊ Η "υψηλή τέχνη" της εμβρυομεταφοράς



Ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι η τεχνική της εμβρυομεταφοράς. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατό λιγότερους χειρισμούς και να είναι αναίμακτη. Γι΄αυτό, πριν την έναρξη της θεραπείας σωστό είναι να ελέγχεται πάντα ο τράχηλος. Ο τρόπος και το σημείο που τοποθετούνται τα έμβρυα στο ενδομήτριο είναι καθοριστικοί παράγοντες.

Στο Embryolab, η διαδικασία τελείται πάντα στον χώρο επεμβάσεων (χειρουργείο), που γειτνιάζει και συνδέεται με το Εργαστήριο. Η άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο χώρων και των δύο Ομάδων εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά και προστασία των εμβρύων.

◊ Ορμονική ισορροπία και εμβρυομεταφορά

Η ορμονική ισορροπία είναι σίγουρα πολύ σημαντική για την επιτυχία της εμβρυομεταφοράς. Σε προσπάθειες με διεγερτικό κύκλο ή κρυοσυντηρημένο κύκλο, η οιστραδιόλη και η προγεστερόνη χρησιμοποιούνται ως ορμονική υποστήριξη της ανάπτυξης του ενδομητρίου και της στήριξης της εγκυμοσύνης από το πρώτο τρίμηνο μέχρι τη δημιουργία του πλακούντα που αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο. Εξίσου σημαντική είναι η σωστή λειτουργία της θυρεοειδικής ορμόνης και τα εντός φυσιολογικού εύρους όρια τιμών γιατί πολλές φορές είναι το αίτιο αποβολής στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

◊ Μπορεί το ζευγάρι να συμβάλλει στην επιτυχημένη εμβρυομεταφορά;

Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, το ζευγάρι είναι σημαντικό να διαβάζει σωστά και να ακολουθεί αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού και του προσωπικού της Μονάδας. Η λήψη των φαρμακευτικών σκευασμάτων και των ενέσιμων πρέπει να πραγματοποιείται με ακρίβεια και σύμφωνα με τις οδηγίες. Βοηθά πάντα να ακολουθείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής, να αποφεύγονται βλαβερές για την υγεία συνήθειες, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Η ψυχική ισορροπία και η αρμονική σχέση του ζευγαριού βοηθάει σημαντικά στο επιτυχημένο αποτέλεσμα κάθε προσπάθειας.

Σε κάθε βήμα στη διαδικασία της θεραπείας, είναι σημαντικό το ζευγάρι να έχει άμεση επικοινωνία με το προσωπικό της Μονάδας και να ζητήσει διευκρινίσεις ή ακόμη και βοήθεια όταν χρειαστεί.

◊ Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της εμβρυομεταφοράς εάν πρόκειται για πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Οι πιθανότητες εξαρτώνται από την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος που λαμβάνονται, την υγεία της γυναίκας και τα πρότυπα υψηλών επιδόσεων της κλινικής εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος επηρεάζονται από την ηλικία και τον τρόπο ζωής. Ανάλογα και με το ιστορικό κάθε ζευγαριού, το μέσο ποσοστό επιτυχίας των κυήσεων ανά μεταφορά δύο εμβρύων είναι 30%-35% το οποίο βέβαια αυξάνεται η μειώνεται ανάλογα από τον ηλικιακό παράγοντα που παίζει καθοριστικό ρόλο. Εάν το έμβρυο έχει τις βέλτιστες παραμέτρους κατά τη διάρκεια της καλλιέργειάς του στο Embryolab, η πιθανότητα επιτυχημένης εμβρυομεταφοράς και μιας υγιούς εγκυμοσύνης αυξάνεται κατά πολύ.