Skip to main content

Ποιοι είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για τις πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ

Εκλογή νέων πρυτανικών αρχών στο ΑΠΘ. Η τροπολογία της τελευταίας στιγμής που αλλάζει τα δεδομένα και ο ρόλος των κομμάτων

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, στις 26 Μαΐου πρόκειται να γίνουν ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, μαζί και οι ευρωεκλογές και μια βδομάδα αργότερα, στις 2 Ιουνίου ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου απαιτηθεί. Μάλιστα δεν αποκλείεται στις 26 Μαΐου να στηθούν και εθνικές κάλπες. Ωστόσο, κάλπες στη Θεσσαλονίκη θα στηθούν και λίγες ημέρες μετά, έως τις 15 Ιουνίου το αργότερο. Θα αφορούν την εκλογή νέων πρυτανικών αρχών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι οποίες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Ενόψει αυτής της αναμέτρησης στο χώρο του ΑΠΘ ξεκίνησαν ήδη οι ζυμώσεις.

Ρυθμίσεις με σκοπιμότητα

Πριν από μερικές εβδομάδες με ειδική τροπολογία ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έδωσε το δικαίωμα στους νυν πρυτάνεις να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, κάτι που απαγόρευε το έως πρότινος νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, σε αυτές τις εκλογές οι πρυτάνεις θα εκλεγούν σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια από τους αντιπρυτάνεις, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται ο νέος πρύτανης να κληθεί να συνεργαστεί με αντιπρυτάνεις οι οποίοι δεν θα είναι της επιλογής του, ούτε και της αρεσκείας του. Αυτό είναι ένα από τα θέματα τα οποία συζητούνται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, μερίδα της οποίας αποδίδει κομματική σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να εκλέξει πρυτανικές αρχές της αρεσκείας του, αλλά διαθέτει δυνάμεις ώστε να μπορεί να εκλέξει τουλάχιστον έναν αντιπρύτανη». Ανάλογη σκοπιμότητα αποδίδεται και στην τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα για επανεκλογή των πρυτάνεων καθώς θεωρείται από ορισμένους σαν αντάλλαγμα για τη συναίνεση ορισμένων πρυτανικών αρχών στα σχέδια της πανεπιστημιοποίησης των ανά την Ελλάδα ΤΕΙ, τα οποία προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Οι πιθανοί υποψήφιοι πρυτάνεις

Έως και πριν από την τροποποίηση του νόμου ο νυν πρύτανης Περικλής Μήτκας είχε δρομολογήσει τα επόμενα βήματά του με βάση την απαγόρευση διεκδίκησης δεύτερης θητείας. Η τροποποίηση αυτή τον αναγκάζει να επανεξετάσει τους σχεδιασμούς του. «Δεν έχω αποφασίσει εάν θα είμαι ξανά υποψήφιος» δηλώνει στην Voria.gr εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό του για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης τροπολογίας.

Αντιθέτως ο αντιπρύτανης Θόδωρος Λαόπουλος, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Μήτκα, εργάζεται μεθοδικά εδώ και καιρό για την υποψηφιότητά του ως πρύτανη. Μάλιστα, άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα θεωρούν ότι ο κ. Μήτκας πολύ δύσκολα θα αλλάξει ρώτα εξ αιτίας της τροπολογίας, δεδομένης και της εκδηλωθείσας φιλοδοξίας του κ. Λαόπουλου. Όμως, αυτό θα φανεί προσεχώς.

Μέχρι στιγμής η μόνη ανακοινωθείσα υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη είναι αυτή του προέδρου του τμήματος Κτηνιατρικής Νίκου Παπαϊωάννου ο οποίος δημοσιοποίησε τις προθέσεις τους με ηλεκτρονική επιστολή την οποία απέστειλε στις 18 Ιανουαρίου προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους).

Σκέψεις να θέσει υποψηφιότητα κάνει και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης ο οποίος, πάντως, προβληματίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το γεγονός ότι ενδέχεται, εφόσον εκλεγεί, να κληθεί να διοικήσει το πανεπιστήμιο με αντιπρυτάνεις με τους οποίους θα έχουν πιθανόν διαφορετικούς στόχους κι αυτό θα είναι εξόχως προβληματικό.

Οι πιθανοί υποψήφιοι αντιπρυτάνεις

Αρκετά είναι τα ονόματα που έχουν ακουστεί ως πιθανών υποψηφίων αντιπρυτάνεων. Πρόκειται για τον Άρη Στυλιανού, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και πρόεδρο του ΚΘΒΕ, τον Αλέξανδρο Γαρύφαλλο, καθηγητή Ιατρικής, τον Παναγιώτη Πρίνο, πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, τον Γρηγόρη Τσόκα, πρόεδρο του τμήματος Γεωλογίας, τον Κώστα Χρυσάφη, καθηγητή Φυσικής, τον Αιμίλιο Μαυρουδή, πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, τον Ανδρέα Γιαννακουδάκη, καθηγητή Χημείας, πρώην αντιπρύτανη, τον Δημήτρη Τσούλη, καθηγητή του Τμήματος Τοπογράφων κ.ά.

Οι συμμαχίες και ο ρόλος των κομμάτων

Βεβαίως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου σχηματοποιηθούν οι υποψηφιότητες. Επίσης, παρότι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις εκλέγονται ξεχωριστά, είναι βέβαιο ότι πριν από τις εκλογές θα δημοσιοποιηθεί, έστω και ατύπως, ποιοι συντάσσονται με ποιους. Επίσης, θα γίνει ορατός και ο ρόλος των κομμάτων σε αυτήν την αναμέτρηση, τα οποία είτε ανοιχτά είτε διακριτικά θα εκφραστούν υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Μάλιστα, ήδη ορισμένοι εκ των ανωτέρω έχουν και ενεργή κομματική ιδιότητα όπως για παράδειγμα ο κ. Παπαϊωάννου (ΝΔ), οι κ. Στυλιανού και Γαρύφαλλος (ΣΥΡΙΖΑ) κ.ο.κ.

Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο

Την περίοδο αυτή το υπουργείο Παιδείας τρέχει τις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, μέσω της συγχώνευσης του υπάρχοντος ιδρύματος με τα τρία ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας). Εάν και εφόσον καταφέρει τελικά η κυβέρνηση και φέρει τον σχετικό νόμο στη Βουλή, τη διοίκηση σε αυτό το νέο ίδρυμα θα ασκεί σε πρώτη φάση Διοικούσα Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι νυν πρυτάνεις των τεσσάρων επί μέρους ιδρυμάτων ως αντιπρόεδροι και οι αντιπρυτάνεις ως μέλη της Δ.Ε. Ο επικεφαλής πρόεδρος της Δ.Ε. θα διοριστεί από τον υπουργό Παιδείας.