Skip to main content

Οι τέσσερις κίνδυνοι που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία

Η κορυφή, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πιθανότατα πίσω μας, όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες.

Ένα κλίμα έντονου σκεπτικισμού για την επόμενη μέρα της παγκόσμιας οικονομίας επικρατεί από την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης των εργασιών της εαρινής συνόδου - συνδιάσκεψης του ΔΝΤ. Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν μετά από 72 ώρες συζητήσεων; Κατ' αρχήν ότι οι σημερινές καλές οικονομικά εποχές δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Ηδη, οι δείκτες επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κατά μέσο όρο, διεθνώς.

Ωστόσο, η κορυφή, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πιθανότατα πίσω μας, όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να διαγράφονται στο μέλλον αρκετοί καθοδικοί κίνδυνοι που μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση στο εγγύς μέλλον. Σε τι θα μπορούν να συνίστανται; Μεταξύ άλλων:

- στην απειλή του προστατευτισμού και τους γεωπολιτικούς κινδύνους,
- την ωρίμανση του αναπτυξιακού κύκλου σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες, περιλαμβανομένης της Ευρωζώνης,
- το γεγονός ότι η οικονομία δεν μπορεί να αναπτύσσεται για πολύ καιρό με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από τον δυνητικό της ρυθμό, ιδιαίτερα όταν το παραγωγικό κενό θα κλείσει φέτος,
- την απογοήτευση των ψηφοφόρων που οδηγεί σε αύξηση του λαϊκισμού καθώς και την πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στο σύνολο τους όλοι οι παραπάνω κίνδυνοι είναι κάτι παραπάνω από ορατοί, γεγονός που προκαλεί και την νευρικότητα που σημειώνεται ήδη στις αγορές.