Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ποιοι αυτοδιοικητικοί μπήκαν σε κομματικά ψηφοδέλτια

Πολλοί υποψήφιοι, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, αλλά και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι δοκιμάζουν τώρα την τύχη τους στο μεγάλο γήπεδο.

Η αυτοδιοίκηση ανέκαθεν αποτελούσε τη βασική δεξαμενή τροφοδοσίας της κεντρικής πολιτικής σκηνής καθώς στελέχη της είθισται να στελεχώνουν τα κάθε λογής κομματικά ψηφοδέλτια.

Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, της 7ης Ιουλίου, ίσως σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό καθώς, μόλις λίγες μέρες πριν ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Πολλοί υποψήφιοι, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, αλλά και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, όντας ζεστοί ακόμη από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, δοκιμάζουν τώρα την τύχη τους στο μεγάλο γήπεδο, αυτό των εθνικών εκλογών. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις συναντώνται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ ανάλογες υποψηφιότητες θα υπάρχουν μετά βεβαιότητας και στα αντίστοιχα της Νέας Δημοκρατίας τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το αργότερο ως την Τρίτη.

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Συνολικά οκτώ υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης ήταν υποψήφιοι στους συνδυασμούς του κυβερνώντος κόμματος για τον δήμο Θεσσαλονίκης και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρώτοι και καλύτεροι βεβαίως, η υποψήφια δήμαρχος Κατερίνα Νοτοπούλου και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Χρήστος Γιαννούλης οι οποίοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Α’ εκλογικής περιφέρειας. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο μετέχουν και άλλοι τρεις οι οποίοι ήταν επίσης υποψήφιοι με την κ. Νοτοπούλου. Πρόκειται για την Έλλη Χρυσίδου, νυν αντιδήμαρχο του Γιάννη Μπουτάρη η οποία επανεξελέγη δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Μαζί», τη Γιούλη Ρανέλλα, νυν δημοτική σύμβουλο της «Πρωτοβουλίας» και υποψήφια με την κ. Νοτοπούλου και τον Ανδρέα Κατσαρό, επίσης υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Μαζί» οι οποίοι, ωστόσο, δεν επανεξελέγησαν.

Στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος στη Β’ Θεσσαλονίκης συμμετέχουν τρεις οι οποίοι ήταν υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό του κ. Γιαννούλη, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την Αναστασία Γαϊταρτζή, τον Πρόδρομο Θεοδουλίδη και τον Ανδρέα Μουρατίδη, εκ των οποίων κανείς δεν εξελέγη στο περιφερειακό συμβούλιο.

Στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝ.ΑΛ.

Άρωμα αυτοδιοίκησης έχουν και τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, στην Α’ υπάρχουν υποψήφιοι/ες οι οποίοι/ες λίγες εβδομάδες πριν είχαν δοκιμάσει την τύχη τους στο δήμο Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του Σπύρου Βούγια και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον συνδυασμό του Χρήστου Παπαστεργίου. Υποψήφιοι στο δήμο με την «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» ήταν η Θεοδώρα Λειψιστινού και η Έλλη Μανώλα. Υποψήφιοι με τον συνδυασμό «Πράξεις για την Μακεδονία» ήταν η Κρυσταλλία Μουτάφη και η Ιωάννα Τριγώνη.

Άλλοι δύο υποψήφιοι βουλευτές προέρχονται από το δήμο Νεάπολης Συκεών. Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Αντώνη Σαουλίδη ο οποίος επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος και επίσης είναι πρώτος επιλαχών βουλευτής ήδη από το 2015 και για την Ιουλία Καλαϊτζίδη, υποψήφια με τον συνδυασμό του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη η οποία δεν εξελέγη δημοτική σύμβουλος. Στέλεχος της αυτοδιοίκησης στον ίδιο δήμο (πρώην αντιδήμαρχος) είναι και η Μαρία Λιάπη η οποία ωστόσο, δεν ήταν υποψήφια σε αυτές τις εκλογές.

Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι από το συνδυασμό του κ. Παπαστεργίου υπάρχουν και στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Β’ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Βαγγέλη Παπανικολάου, την Όλγα Τσίπτσε και την Ελένη Χούλια. Άνθρωπος της αυτοδιοίκησης είναι και ο Γιώργος Φεστερίδης, νυν αντιδήμαρχος Θερμαϊκού ο οποίος, ωστόσο, δεν ήταν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές καθώς είχε αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα βουλευτή.

Η ΝΔ

Την Παρασκευή το πρωί, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή του Νίκου Ταχιάου, υποψήφιου δημάρχου με το συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Ταχιάος Υπεύθυνα» στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα είναι πιθανότατα υποψήφιοι η Νιόβη Παυλίδου, νυν περιφερειακή σύμβουλος, ο Δημήτρης Κούβελας, νυν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και η Άννα Ευθυμίου πρώην δημοτική σύμβουλος. Την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου εξακολουθεί να έχει βεβαίως και ο νυν βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης. Θέση στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης θα έχει και ο Δημήτρης Γαλαμάτης, πρώην βουλευτής αλλά και τέως δήμαρχος Βόλβης.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιοι ο απερχόμενος δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Φάνης Παππάς, η Ανατολή Κωνσταντινίδου η οποία επανεξελέγη δημοτική σύμβουλος στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, ίσως και ο Πάρης Τσογκαρλίδης ο οποίος ενδέχεται να είναι κι αυτός υποψήφιος βουλευτής.