Skip to main content

Ποιοι και γιατί επενδύουν στη Θεσσαλονίκη - Τι ποσά διαθέτουν

Η Voria.gr παρουσιάζει το προφίλ των Ελλήνων και ξένων υποψηφίων αγοραστών, οι οποίοι αναζητούν διαφορετικού τύπου ακίνητα.

Με μια νότα αισιοδοξίας θα αποχαιρετήσει η φετινή χρονιά όσους εμπλέκονται στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης καθώς η επιστροφή Ελλήνων αλλά και ξένων στο κυνήγι της αγοράς ακινήτου έχει επιστρέψει με αξιώσεις.

Η κινητικότητα μάλιστα στην αγορά ακινήτου το τελευταίο διάστημα επιταχύνθηκε και λόγω της επικείμενης αλλαγής των αντικειμενικών αξιών που θα επιφέρουν μια σειρά φόρων που θα συνδέονται με την ακίνητη περιουσία και κατ´ επέκταση θα επιβαρύνουν το κόστος μεταβίβασης.

Επιπρόσθετα υπάρχει ένα πολύ σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς πώληση, που θεωρείται ελκυστικό για πολλούς εν δυνάμει επενδυτές, απόρροια της διαδικασίας εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που επενδύουν στα ακίνητα της Θεσσαλονίκης, τι επιλέγουν, και τι ποσά καταβάλουν;

Η Voria.gr, παρουσιάζει το προφίλ Ελλήνων και ξένων υποψηφίων αγοραστών, οι οποίοι όπως προκύπτει αναζητούν στις περισσότερες περιπτώσεις διαφορετικού τύπου ακίνητα με τους δεύτερους να εκδηλώνουν κατά κύριο λόγο ενδιαφέρον για επενδυτικά ακίνητα.

Ποιοι είναι οι επενδυτές

-Ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα/funds με έμφαση στους Ισραηλινούς και Βαλκάνιους καθώς και μεμονωμένους επενδυτές που αναζητούν είτε κτήρια, κυρίως πρώην βιοτεχνικά, είτε διαμερίσματα που χρίζουν ανακαίνισης με στόχο τόσο την άμεση ανακαίνιση και μεταπώληση, όσο και την άμεση εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με καλούς γνώστες της αγοράς ακινήτων οι εν λόγω επενδυτές στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν περί τα 1.000 ευρώ ανά τμ. ενώ δεν αποκλείεται να διαθέσουν και μεγαλύτερα ποσά αν θεωρήσουν πως πρόκειται για μια συμφέρουσα επενδυτική ευκαιρία.

- Εγχώριοι και ξένοι επενδυτές που αναζητούν κτήρια γραφειακών χώρων προκειμένου να τα μετατρέψουν σε κατοικίες με στόχο είτε τη δημιουργία φοιτητικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, είτε την ενοικίαση σε στελέχη εταιρειών.

- Κατασκευαστικές εταιρείες, στις οποίες εσχάτως μπαίνουν ιδιώτες, θεωρώντας την ως επενδυτική κίνηση με προοπτικές, που αναζητούν οικόπεδα για την ανέγερση κατοικιών.Μάλιστα οι οικοδομές που κατασκευάζονται, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απόθεμα νεόδμητων διαμερισμάτων, γίνονται ανάρπαστες. Την ίδια ώρα αναγεννάται και η αντιπαροχή. Η έντονη κινητικότητα για αγορά οικοπέδων εντοπίζεται στην περιοχή πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου, με το Τσινάρι να πρωταγωνιστεί, δεδομένου πως υπάρχουν οικόπεδα και παλιές κατοικίες που είναι προς πώληση, ενώ στα ανατολικά ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι περιοχές της Καλαμαριάς, Χαριλάου, Βούλγαρη, Νέας Ελβετίας. Η ζήτηση εντείνεται αν πρόκειται για οικόπεδα που βρίσκονται σε μικρή εγγύτητα με στάσεις του μετρό. Στα δυτικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στον Εύοσμο και στην Νέα Πολιτεία.

-Έλληνες που αναζητούν σε δελεαστική τιμή, μικρά κτήρια προκειμένου να δημιουργήσουν Airbnb, πάρκινγκ για την κατασκευή κατοικιών, μια τάση που όπως έχει γράψει η Voria.gr, έχει αρχίσει να αποκτά οπαδούς προσβλέποντας σε ένα νέο επένδυσης αλλά και καταστήματα, όχι πρώτης προβολής, τα οποία συνήθως είμαι απλησίαστα.

-Γονείς που αγοράζουν μικρές κατοικίες με τίμημα που δεν ξεπερνά τα 60.000 έως 80.000 ευρώ για τα παιδιά τους που συνήθως είναι φοιτητές. Με τον τρόπο αυτό γλυτώσουν τα μισθώματα και παράλληλα δημιουργούν ένα μελλοντικό εισόδημα για τα παιδιά τους.

- Δανειολήπτες ηλικίας 30 έως 50 ετών που διαθέτουν μέχρι το 50% της αξίας του ακινήτου, είτε μέσω προσωπικών αποταμιεύσεων, είτε οικογενειακών αποταμιεύσεων. Συνήθως επιλέγουν ακίνητα έως 160.000 με 2-3 υπνοδωμάτια από 75τμ έως 95τμ.

-Τέλος κινητικότητα καταγράφεται και από γονείς που έσπευσαν μέσω της αφορολόγητης χρηματικής δωρεάς έως το ποσό των 800.00 ευρώ που ισχύει από 1/10/2021 να αναζητήσουν κατοικίες με στόχο την άμεση αγορά για να καλύψουν την στεγαστική ανάγκη των παιδιών τους, ιδιαίτερα αν επρόκειτο για νέα ζευγάρια που είναι έτοιμα να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.