Skip to main content

Ποιοι και πώς θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια....

Μελέτη πιστοποιεί ότι το καθεστώς αδειοδότησης το οποίο ισχύει στη χώρα μας είναι το πιο βαρύ θεσμικό πλαίσιο που ισχύει παγκοσμίως

Ενα θέμα που «καίει» έναν πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικών νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων, οδεύει, αργά αλλά σταθερά, προς διευθέτηση. Ο λόγος αφορά στα κόκκινα δάνεια και κυρίως σε αυτούς που θα τα διαχειρίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια των αρμόδιων υπουργείων αλλά και των εκπροσώπων των θεσμών βρίσκεται η μελέτη που ολοκληρώθηκε από τον εξειδικευμένο ανεξάρτητο σύμβουλο Octane Management Consultants, για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), σε σχέση με το καθεστώς αδειοδότησης εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Η μελέτη που πιστοποιεί ότι το καθεστώς αδειοδότησης που ισχύει στη χώρα μας είναι το πιο βαρύ θεσμικό πλαίσιο που ισχύει παγκοσμίως, αποτελεί και τη βάση των προτάσεων για αλλαγές στην αδειοδότηση προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά η αγορά της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Δεν είναι τυχαίο ότι από τον αρχικό αριθμό των επτά εταιρειών που είχε προβλεφθεί ότι θα αδειοδοτηθούν έως τα τέλη του 2016, τέσσερις μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει την πολυπόθητη άδεια, από τις οποίες οι δύο είναι θυγατρικές τραπεζών.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως η χώρα μας αποκτά τόσο «βαρύ» θεσμικό πλαίσιο. Το αναμενόμενο θα ήταν να αποβάλει τις κακές επιρροές και να υιοθετήσεις κάτι περισσότερο ευέλικτο. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, η χώρα – και σε αυτό το μέτωπο – μάλλον διαλέγει τον λάθος δρόμο.