Skip to main content

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την έδρα τους στην Κεντρική Μακεδονία

Μεγάλες απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικά κέρδη για τη Νέα Δημοκρατία - Τι αναμένεται να γίνει στις οκτώ εκλογικές περιφέρειες

Μία από τις συνήθεις παρενέργειες των εθνικών εκλογών είναι οι αλλαγές οι οποίες σημειώνονται στη σύνθεση του Κοινοβουλίου.  Αλλαγές οι οποίες είναι μεγαλύτερες όταν το εκλογικό αποτέλεσμα συνεπάγεται κυβερνητική αλλαγή. Αυτό συμβαίνει διότι, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, λόγω του μπόνους των πενήντα εδρών που δίδεται στο πρώτο κόμμα, οι κοινοβουλευτικές απώλειες τις οποίες υφίσταται το απερχόμενο κυβερνών κόμμα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες από τις καθαρά εκλογικές.
Αυτό θα συμβεί και στις σημερινές εκλογές εφόσον ασφαλώς επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να είναι το πρώτο κόμμα και πιθανότατα και η επόμενη κυβέρνηση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χάσει περίπου τις μισές από τις 145 έδρες που διαθέτει, η δε ΝΔ θα υπερδιπλασιάσει την κοινοβουλευτική δύναμή της σε σχέση με τους σημερινούς 75 βουλευτές της. Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι σε κάθε εκλογές υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό ανανέωσης προσώπων τότε οι βουλευτές του νυν κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι πρόκειται να αποχαιρετήσουν το κοινοβουλευτικό έδρανο θα είναι περισσότεροι από τους μισούς.

Βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου, τις μεγαλύτερες απώλειες υφίσταται ένα απερχόμενο κυβερνών κόμμα στις τετραεδρικές περιφέρειες στις οποίες, λόγω του μπόνους των πενήντα εδρών, είθισται το πανελλαδικά πρώτο κόμμα να λαμβάνει τρεις από τις τέσσερις έδρες, ασχέτως εάν στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια έρθει ακόμη και δεύτερο.

Τρεις από τις τετραεδρικές περιφέρειες βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία. Στην εν λόγω μείζονα εκλογική περιφέρεια εκλέγονται συνολικά 49 βουλευτές οι οποίοι κατανέμονται ως εξής: 16 στην Α’ Θεσσαλονίκης, 9 στη Β’ Θεσσαλονίκης, 6 στις Σέρρες, από 4 σε Πιερία, Ημαθία και Πέλλα και από 3 σε Κιλκίς και Χαλκιδική.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει 19 βουλευτές σε σύνολο 49, 13 η ΝΔ, 4 η Χρυσή Αυγή, από 3 Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ και από 2 ΚΚΕ και ΑΝΕΛ. Συνεπώς, ήδη 5 έδρες από Ποτάμι και ΑΝΕΛ αυτομάτως θα καταλήξουν σε άλλο κόμμα, ενδεχομένως και οι 3 της Ένωσης Κεντρώων εφόσον τελικά το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Ωστόσο, τις μεγαλύτερες απώλειες αναμένεται να υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν όντως χάσει τις εκλογές. Σε αυτήν την περίπτωση οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί ανά εκλογική περιφέρεια, σε ό,τι αφορά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αναμένεται να διαφοροποιηθούν ως εξής:

- Α’ Θεσσαλονίκης: ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σήμερα έξι βουλευτές και η ΝΔ τέσσερις. Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια λαμβάνουν πάντοτε έδρα όλα τα κόμματα τα οποία μπαίνουν στη Βουλή, εφόσον η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική, το πιθανότερο είναι πέντε έδρες να μοιραστούν, από μία, στα πέντε μικρότερα κόμματα. Συνεπώς θα παραμείνουν άλλες έντεκα έδρες για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με πιθανότερη αναλογία επτά προς τέσσερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον δύο από τους έξι εν ενεργεία βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα αποχαιρετήσουν το Κοινοβούλιο. Πιθανότατα ο αριθμός αυτός θα είναι μεγαλύτερος καθώς ενδέχεται να υπάρξει ανανέωση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή νέων προσώπων. Παράλληλα η ΝΔ θα αυξήσει κατά τρεις την κοινοβουλευτική δύναμή της.

- Β’ Θεσσαλονίκης: από δύο έδρες διαθέτουν σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και από μια Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ, Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Το πιθανότερο είναι η ΝΔ να πάρει και τρίτη έδρα και υπό κάποια πολύ ακραία εκδοχή, ίσως και τέταρτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα διατηρήσει τις δύο έδρες του και άλλες τρεις ή και τέσσερις θα κατανεμηθούν από μια, στα μικρότερα κόμματα.

- Πιερία – Ημαθία: οι σημερινοί συσχετισμοί με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαθέτει τρεις έδρες και τη ΝΔ μία (ακόμη και στην Πιερία όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερο κόμμα), αναμένεται να αντιστραφούν. Έτσι, αυτομάτως, τέσσερις βουλευτές του σημερινού κυβερνώντος κόμματος θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.

- Πέλλα: είναι κι αυτή τετραεδρική, αλλά λόγω της ιδιορρυθμίας του εκλογικού νόμου, κάποιες φορές μία από τις τέσσερις έδρες καταλήγει σε μικρότερο κόμμα, όπως συνέβη το 2015 όταν την πήρε η Χ.Α. Αυτή τη φορά πάντως, το πιθανότερο είναι η ΝΔ να εκλέξει τρεις βουλευτές και έναν ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Σέρρες: οι έξι έδρες κατανέμονται σήμερα ως εξής: μία ο ΣΥΡΙΖΑ, δύο η ΝΔ και από μία Ένωση Κεντρώων, Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Το πιθανότερο είναι η ΝΔ να εκλέξει και τρίτο βουλευτή, ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει την έδρα και άλλες δύο να πάνε στα μικρότερα κόμματα.

- Χαλκιδική – Κιλκίς: στις δύο αυτές τριεδρικές περιφέρειες το πιθανότερο είναι να διατηρηθούν οι σημερινοί κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνουν από μία έδρα και η τρίτη να καταλήγει σε κάποιο από τα μικρότερα κόμματα, μέσω της διαδικασίας εξομάλυνσης που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.

Συμπερασματικά, στη μείζονα περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου υπάρχουν οκτώ επιμέρους εκλογικές περιφέρειες η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει ως και δέκα περισσότερους βουλευτές (23 από 13 που διαθέτει σήμερα), ο δε ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τουλάχιστον επτά (12 από 19 που διαθέτει).