Skip to main content

Ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αλλαγή σελίδας στον δήμο Καλαμαριάς

Χρειάστηκαν να περάσουν 55 χρόνια για να εκλεγεί δήμαρχος από την Κεντροδεξιά στην Καλαμαριά - Ποιος είναι ο 38χρονος Γιάννης Δαρδαμανέλης

Όπως και στις εθνικές εκλογές, έτσι και σε αυτές της αυτοδιοίκησης η αλλαγή σελίδας συνδέεται πρωτίστως με τη διάθεση αποδοκιμασίας των απερχόμενων, παρά με την επιδοκιμασία των επερχόμενων. Αυτό συνέβη και στην πλειονότητα των δήμων όπου έχασαν οι σημερινοί δήμαρχοι και η Καλαμαριά δεν αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα. Μόνον που, ο συγκεκριμένος δήμος της ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει και ορισμένες ακόμη ιδιαιτερότητες.

Η πρώτη και σημαντικότερη είναι ότι θα πρέπει να καταδυθεί κανείς πολύ βαθιά στο παρελθόν για να συναντήσει τον προηγούμενο κεντροδεξιό δήμαρχο. Ήταν στη δεκαετία του ’50 ως και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν στην Καλή Μεριά της πόλης (εξ ου και το Καλαμαριά) μεσουρανούσε το άστρο του καταξιωμένου δημάρχου Σταύρου Καρατζά ο οποίος προερχόταν μεν από την κεντροδεξιά, αλλά δεν ανήκε στην ισχυρή τότε ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Χρειάστηκαν να περάσουν περίπου 55 χρόνια για να εκλεγεί ξανά σε αυτόν τον δήμο δήμαρχος προερχόμενος από την κεντροδεξιά. Στις εκλογές της Κυριακής 2 Ιουνίου ο μακρύς αυτός κύκλος έκλεισε με την επικράτηση του Γιάννη Δαρδαμανέλη με ποσοστό 57,65% έναντι 42,35% του νυν δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη. Στη διάρκεια αυτών των 55 χρόνων στο δημαρχιακό αξίωμα είχαν καθίσει μόλις άλλοι τρεις εκλεγμένοι δήμαρχοι: ο Μένιος Αλεξιάδης, στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και οι Θρασύβουλος Λαζαρίδης και Χριστόδουλος Οικονομίδης, από το ΠΑΣΟΚ.

Όπως λέει ένας βετεράνος της αυτοδιοίκησης στην Καλαμαριά, το κλίμα στον δήμο το οσμίζεσαι αρκεί να περπατήσεις στη Κομνηνών και στην Μεταμορφώσεως, στους δύο, δηλαδή, πιο πολυσύχναστους δρόμους της περιοχής. Και το κλίμα αυτό τις τελευταίες ημέρες ήταν σαφώς κατά του Μπακογλίδη.

Μια ματιά άλλωστε στο αποτέλεσμα της Κυριακής αρκεί για να καταλάβει κανείς τι συνέβη. Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο νυν δήμαρχος πήρε 35,42% και 11.897 ψήφους και τη δεύτερη Κυριακή ανέβηκε μεν στο 42,35% αλλά έλαβε μόλις 9.043 ψήφους, δηλαδή 2.854 λιγότερες σε σχέση με επτά μέρες πριν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περισσότεροι από τρεις χιλιάδες ψηφοφόροι οι οποίοι τον είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο, δεν τον ψήφισαν στον δεύτερο. Την ίδια ώρα ο αντίπαλός του λάμβανε περίπου 4.400 περισσότερες ψήφους. Κι όλα αυτά ενώ η πλειονότητα των συνδυασμών που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου προέρχονταν από την κεντροαριστερά.

Οι αιτίες της ήττας Μπακογλίδη

Σύμφωνα με άριστο γνώστη των πραγμάτων της Καλαμαριάς δύο είναι οι βασικές αιτίες της ήττας του Μπακογλίδη. Η πρώτη είναι ότι πολλά κεντροδεξιά στελέχη του συνδυασμού του τα οποία είδαν ότι έμειναν εκτός δημοτικού συμβουλίου (εξελέγη μόνον ο Γιάννης Πενόπουλος), αδιαφόρησαν για την τελική έκβαση της αναμέτρησης. Παράλληλα, πολλοί ψηφοφόροι τους τη δεύτερη Κυριακή, απελευθερωμένοι από «προσωπικές υποχρεώσεις» έναντι υποψηφίων συμβούλων, ψήφισαν με βάση την πολιτική τους πεποίθηση, αλλά και τη γνώμη τους για τον εν ενεργεία δήμαρχο κι εκεί ο Μπακογλίδης πήρε, όπως φάνηκε πολύ κακό βαθμό.

Άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει από μέσα τα πράγματα στον δήμο, αποδίδει αυτήν την κακή εικόνα σε έναν συνδυασμό ανικανότητας και αλαζονείας που επέδειξε ο απερχόμενος δήμαρχος. «Δεν μπήκε ποτέ στο πετσί του ρόλου του, ήταν δήμαρχος με συγκεκριμένο ωράριο, με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, ο οποίος δεν περπάτησε ποτέ μέσα στον κόσμο», επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

Έτερος αυτοδιοικητικός παράγοντας στέκεται στην απουσία ικανών συνεργατών και επιτελείου. «Είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντικό ρόλο και λόγο είχαν η σύζυγος και η κουνιάδα του, αυτοί τον καθοδηγούσαν αφήνοντας εκτός τα στελέχη της παράταξης».

Στα πηγαδάκια της Κομνηνών οι επικρίσεις οι οποίες ακούγονται περισσότερο είναι η πλήρης αποτυχία του Μπακογλίδη στα ζητήματα της καθημερινότητας, με πρώτο τον τομέα της Καθαριότητας και τους ελεύθερους δημόσιους χώρους.

Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης ξεκίνησε την προεκλογική προσπάθειά του έχοντας συγκρατημένη φιλοδοξία και στόχο να καταγράψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κατάφερε, όμως, στην πορεία, να πείσει σημαντική μερίδα ψηφοφόρων και πέραν της Νέας Δημοκρατίας η οποία τον στήριξε και να πετύχει μια μεγάλη ανατροπή, φτάνοντας από το 23,56% του πρώτου γύρου στο 57,65%.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1980. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από όπου αποφοίτησε το 2007. Εν συνεχεία, παρακολούθησε επιτυχώς τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών «Υδραυλικά Έργα και Περιβάλλον” του Δ.Π.Θ. το 2008 και “Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη” του Α.Π.Θ. το 2010, εμβαθύνοντας σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.

Επί σειρά ετών υπήρξε ναυτοπρόσκοπος. Έχει συμμετάσχει σε σειρά εθελοντικών ομάδων διάσωσης (Ερυθρός Σταυρός, ΕΕΕΔ, ΟΜΑΚ κ.α.), ενώ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου – Κοιτίδα νεολαίας “Ο Πόντος”, του συλλόγου Πτολεμαϊτών Θεσσαλονίκης καθώς και του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Καλαμαριάς.

Εδώ και μια δεκαετία ασχολείται επαγγελματικά ως ελεύθερος επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός με γραφείο μελετών – κατασκευών, που δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Καλαμαριάς. Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του αείμνηστου Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν) στις δημοτικές εκλογές του 2010 και του καθηγητή και αθλητή Στέλιου Ματσαρίδη το 2014. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών αντιπρόεδρος στην επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου.

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), εκπροσωπώντας τον Δήμο Καλαμαριάς. Είναι Μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης από το 2012. Εκλέγεται μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας από το 2010 και αναδείχθηκε σε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής αυτού το 2014.

Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Χατζηκυριάκου, ιδιωτική υπάλληλο, οικονομολόγο και έχουν ένα κοριτσάκι την Αργυρώ, 4 ετών. Γονείς του είναι ο Θρασύβουλος Δαρδαμανέλης, συνταξιούχος καθηγητής – γυμνασιάρχης του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς και η Αργυρώ Δαρδαμανέλη συνταξιούχος νομικός του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Είναι γόνος πολύτεκνης οικογένειας με αδέλφια την Ιφιγένεια (36) ιδιωτική υπάλληλο σε εμπορικό κατάστημα, τον Γιώργο (34) πολιτικό μηχανικό Μελετητή Δημοσίων Έργων και την Ελισάβετ (24) οικονομολόγο με εξειδίκευση στα ναυτιλιακά.