Skip to main content

Πώς επικράτησε ο Γιάννης Ιωαννίδης στον Δήμο Δέλτα

Ο Μίμης Φωτόπουλος παρότι ήρθε πρώτος την πρώτη Κυριακή, δεν κατάφερε στις επαναληπτικές εκλογές να κόψει πρώτος το νήμα.

Για αρκετούς το εκλογικό αποτέλεσμα στον δήμο Δέλτα ήταν έκπληξη καθώς σπάνιες είναι οι φορές που ένας δήμαρχος ο οποίος έχει διατρέξει μόλις την πρώτη θητεία του, δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί. Ωστόσο, ο Μίμης Φωτόπουλος παρότι ήρθε πρώτος την πρώτη Κυριακή συγκεντρώνοντας 25,98% έναντι 22,82% του Γιάννη Ιωαννίδη και περίπου 700 ψήφους περισσότερες, δεν κατάφερε στις επαναληπτικές εκλογές να κόψει πρώτος το νήμα. Η κάλπη ανέδειξε τελικά νέο δήμαρχο τον κ. Ιωαννίδη με 53,20% έναντι 46,80% του απερχόμενου δημάρχου.

Πρόκειται για δύο στελέχη τα οποία είχαν θητεύσει προηγουμένως στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση καθώς είχαν διατελέσει αντινομάρχες ή αντιπεριφερειάρχες. Ο κ. Ιωαννίδης την περίοδο 1998 – 2002, επί νομαρχίας Κώστα Παπαδόπουλου ο δε κ. Φωτόπουλος στη συνέχεια επί θητείας Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Σύμφωνα με αυτοδιοικητικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας η οποία στήριξε τον κ. Φωτόπουλο, βασική αιτία της ήττας του ήταν οι αδυναμίες που παρουσίασε στη διάρκεια της θητείας του. «Δεν απέδωσε αυτό που έπρεπε, το πρόσημο ήταν αρνητικό κι επίσης δεν κατάφερε να προσφέρει ένα αναπτυξιακό όραμα για μια περιοχή από τις πλέον υποβαθμισμένες του νομού Θεσσαλονίκης». Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, περίπου έναν με δύο μήνες πριν από τις εκλογές τα πράγματα φαίνονταν περισσότερο άσχημα για τον κ. Φωτόπουλο. «Προς το τέλος, καθώς ανέβαινε και η ΝΔ, ανέβηκε και η συσπείρωση των δικών του ψηφοφόρων, γι’ αυτό και ήρθε πρώτος την πρώτη Κυριακή».

Στη συνέχεια, όμως, αφού έφυγε από τη μέση ο καθαρά κομματικός χαρακτήρας της ψήφου, καθώς και οι υποψήφιοι σύμβουλοι που έτρεχαν για λογαριασμό τους την πρώτη Κυριακή, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά, προς όφελος του κ. Ιωαννίδη.

Είναι ενδεικτικό ότι την πρώτη Κυριακή ο κ. Ιωαννίδης είχε πάρει περίπου 30% στο Καλοχώρι και τη δεύτερη Κυριακή έφτασε κοντά στο 70%.

Ο νικητής των εκλογών, επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος στην Σουρωτή Α.Ε., προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς, ωστόσο, συγκρότησε ένα πολυσυλλεκτικό αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετείχαν και πολλά κεντροδεξιά στελέχη. «Καταφέραμε και εκφράσαμε τη διάθεση για αλλαγή και παράλληλα, ενσαρκώσαμε τις μεγάλες προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από μια δημοτική αρχή», ανέφερε στην Voria.gr ο κ. Ιωαννίδης.

Ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος έπαιξαν και οι συσχετισμοί στις τρεις δημοτικές ενότητες. Ο κ. Φωτόπουλος κατάφερε να επικρατήσει σε Αξιό και Χαλάστρα απ’ όπου κατάγεται κιόλας, ωστόσο, ο κ. Ιωαννίδης επικράτησε με μεγάλη διαφορά στον Εχέδωρο οποίος διαθέτει περισσότερους ψηφοφόρους απ’ ότι αθροιστικά οι άλλες δύο δημοτικές ενότητες.