Skip to main content

Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν το απόγευμα με εντολή της αστυνομίας

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο «επιτήρησης» της εορταστικής περιόδου, λόγω της πανδημίας

Με εντολή της αστυνομίας θα κλείσουν από τις 17.00 έως τις 21.00 οι σταθμοί Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Θησείο στις γραμμές 1,2 και 3.

Το ίδιο διάστημα δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια του Τραμ στο τμήμα από τη στάση Καλλιρόης έως το Σύνταγμα.

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από χθες το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας που στοχεύει να εξασφαλίσει την τήρηση των μέτρων προστασίας και την αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού κατά την εορταστική περίοδο.

Για τον λόγο αυτό περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο «επιτήρησης» της εορταστικής περιόδου.

Το σχέδιο προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και μπλόκα στα διόδια, σε κομβικά σημεία και στις εισοδους- εξόδους από την πόλη και τον νομό. Έλεγχοι επίσης προβλέπονται σε σταθμούς λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ακόμα και σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Πώς θα γίνουν οι χριστουγεννιάτικες επισκέψεις

Μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, και θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Για τις μετακινήσεις την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι πολίτες θα κάνουν χρήση του κωδικού «6».

Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις εκτός νομού δεν επιτρέπονται, παρά μόνο για την επανένωση οικογενειών, για λόγους υγείας, για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία ή επαγγελματικούς λόγους.

Επίσης, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.