Skip to main content

Ποιοι βραβεύθηκαν στον διαγωνισμό κοσμήματος «Βυζαντινή Σαγήνη»

Τίτλοι τέλους για τον Διεθνή Διαγωνισμό Κοσμήματος που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2018 η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη - Τον Οκτώβριο η τελετή απονομής

Στη λήξη του έφτασε ο Διεθνής Διαγωνισμός Κοσμήματος «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΑΓΗΝΗ – BYZANTINE CHARM», που διοργάνωσε η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, με θέμα «Κόσμημα, Εμπνευσμένο από το ΒΥΖΑΝΤΙΟ».

Στόχος του Διαγωνισμού, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου κοσμήματος, το οποίο αντλώντας υλικό από τον πολιτισμικό πλούτο του Βυζαντίου και την ιστορία μιας σπουδαίας για τους Βυζαντινούς  πόλης, της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο ενός κοσμήματος-έργου τέχνης «πρεσβευτή» της πόλης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, αντιμετωπίζοντας τον πολιτισμό ως πολύτιμο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, διεθνών συνεργασιών και κοινωνικής ειρήνης και όχι απλά ως ένα (μουσειολογικού χαρακτήρα) αντικείμενο μελέτης, άνοιξε τον Διαγωνισμό ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΑΓΗΝΗ τον περασμένο Οκτώβριο, προκειμένου, μεταξύ άλλων,  να ενεργοποιήσει τον κλάδο του κοσμήματος προς μια παραγωγή αντικειμένων, τα οποία προκαλώντας συγκεκριμένους ιστορικούς συνειρμούς, θα μπορούσαν να κινηθούν με επιτυχία στις αγορές όλου του κόσμου», επισημαίνεται στην ενημέρωση.

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της HELEXPO-ΔΕΘ, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. και του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Θεσσαλονίκης, κατέληξε στη βράβευση των κάτωθι δημιουργών – έργων:

- 1ο Βραβείο, στον Βασίλειο Παναγιωτίδη για χρυσό δαχτυλίδι με τίτλο: «Βυζαντινή Μνήμη»
- 2ο Βραβείο, στην Gallery Diamond που εκπροσωπείται από την Αγγέλικα Μαυρίδου για χρυσό εγκόλπιο με ένθετους πολύτιμους λίθους, με τίτλο: «Κάτω από το θόλο της Ροτόντας»
- 3ο Βραβείο, στον Χρήστο Δημητρακόπουλο για χρυσό εγκόλπιο με ένθετους πολύτιμους λίθους, με τίτλο: «Φυλαχτό»

- 1ος Έπαινος, στις Θεοδώρα Χατζηθεοδώρου και Ευθαλία Θαλάσση χρυσό δαχτυλίδι με ένθετους πολύτιμους λίθους, με τίτλο: «Αυτοκρατορική Συμφωνία»
- 2ος Έπαινος στην Βασιλική Ναθαναηλίδου για χρυσό περιδέραιο κοσμημένο με ρουμπίνι, με τίτλο: «ΗΛΙΑΡΕΤΗ: Ηλίου αρετή – Πηγή ζωής»

Η τελετή απονομής των βραβείων έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Την ίδια ημέρα και στον ίδιο χώρο πρόκειται να εγκαινιαστεί παράλληλα η εικαστική έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη, με τίτλο: ΑΝΑΛΕΚΤΑ, Μολυβδόβουλα στη ΣΚΙΑ του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Την έκθεση συνδιοργανώνουν η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ & το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.