Skip to main content

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία

Αξιόπιστες πηγές επιμένουν ανοικτά ότι θα επηρεαστεί άμεσα ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση να παρουσιασθεί μια εντελώς διαφορετική εικόνα για προφανείς κι εύλογους πολιτικά και όχι μόνο λόγους. Η πραγματικότητα, ωστόσο, δείχνει να διαμορφώνεται εντελώς διαφορετική. Αρχής γενομένης από τον πιο βασικό δημοσιονομικό δείκτη: τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2019.

Ολοένα και περισσότερες αξιόπιστες πηγές επιμένουν πλέον ανοικτά ότι θα επηρεαστεί άμεσα από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, και με αυτό συμφωνεί το σύνολο σχεδόν των αναλυτών. Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδας κάνει λόγο δημόσια πλέον για ένα ποσοστό της τάξης του 1,9%, έναντι πρόβλεψης 2,5% στον κρατικό προϋπολογισμό. Η δε Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της προβλέπει 2%, ποσοστό που και πάλι υπολείπεται σημαντικά της εκτίμησης που αναγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όλα τα παραπάνω, εννοείται ότι τελούν υπόψη και των δανειστών της χώρας. Και θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες στις 5 Απριλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup.

Στην κυβέρνηση, πάντως, εκτιμούν ότι παρ' όλα αυτά, εκεί θα πάρουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ που εκκρεμεί. Στο ίδιο πλαίσιο, από το οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι αμέσως μετά θα πάρουν το πράσινο φως και για τις 120 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών προς το δημόσιο. Μέτρο έντονα προεκλογικού χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί, όπως πιστεύουν, τα πάντα πλέον είναι ζήτημα πολιτικής διαπραγμάτευσης. Συνεπώς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η κυβέρνηση Τσίπρα θα υπερπηδήσει στο τέλος όλα τα εμπόδια.