Skip to main content

Πικραμμένος για Μουσείο Ολοκαυτώματος: Πολλά τα εμπόδια αλλά προχωράμε

Τι ειπώθηκε στην ευρεία σύσκεψη στο ΥΜΑΘ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του Μουσείου Ολοκαυτώματος εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Πικραμμένος εξερχόμενος από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ, πρώτη φορά παρουσία όλων των φορέων που εμπλέκονται στο πρότζεκτ, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση του ότι το έργο θα καταφέρει να προχωρήσει επιτέλους με γρήγορους ρυθμούς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος έχει οριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως συντονιστής του μεγάλου αυτού πρότζεκτ, αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης εργασιών καθώς όπως είπε υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρήζουν επίλυσης.
 
«Κάναμε μια καταγραφή των προβλημάτων που ανακύπτουν και τα οποία είναι πολλά. Είναι η χρήση, το ιδιοκτησιακό, οι παραχωρήσεις, η χρηματοδότηση. Εξετάσαμε εναλλακτικές λύσεις. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέλαβε να μας διευκρινίσει ορισμένα πράγματα σχετικά με την ιδιοκτησία του δήμου. Αισιοδοξούμε ότι θα λυθούν ορισμένα από τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν και πως το έργο θα προχωρήσει επιτέλους με πολύ γρήγορους ρυθμούς», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το ποια είναι τα προβλήματα, ο κ. Πικραμμένος διευκρίνισε πως δεν είναι προβλήματα ακριβώς. «Επειδή ο χώρος είναι κατακερματισμένος σε διαφορετικές ιδιοκτησίες, με διαφόρους όρους δόμησης η καθεμία, με διαφορετικές χρήσεις γης, όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και να βγει μια κοινή συνισταμένη, η οποία θα επιτρέπει την ανέγερση και την τοποθέτηση του κτηρίου στο πιο κατάλληλο μέρος μέσα στον χώρο και συγχρόνως να περιβληθεί το κτήριο από ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο», πρόσθεσε.

Μάλιστα έδωσε ραντεβού για τις 3 Μαρτίου όπου θα πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη για να διαπιστωθεί αν έχουν προχωρήσει κάποια θέματα.



«Αποφασίσαμε να επανέλθουμε σε είκοσι μέρες από σήμερα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα είναι έτοιμοι και θα έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις. Θα ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό, θα ξεκαθαρίσουμε τους όρους δόμησης και παράλληλα η διαδικασία των μελετών θα συνεχίσει να τρέχει, γιατί είναι μια ανεξάρτητη διαδικασία», σημείωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου ο οποίος άφησε αιχμές αναφέροντας πως τα  προηγούμενα πέντε χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα για το συγκεκριμένο έργο. «Είναι ομόφωνη η βούληση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο. Ξανά μπαίνει το τρένο στις ράγες του» υπογράμμισε.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε πως τα προβλήματα με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ ήταν γνωστά και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα λυθούν.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης προφανώς θα βοηθήσει και θα συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις που έχει από παραχωρήσεις οικοπέδων μέχρι με τις υπηρεσίες του, έτσι ώστε να έχουμε άμεσα λύσεις στα θέματα που σε μεγάλο βαθμό δεν είχαν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα. «Θα συμμετέχουμε σε όλες τις συσκέψεις για να έχουμε άμεσα λύσεις στα θέματα αυτά τα οποία προέκυψαν σήμερα και ίσως θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί ή επιλυθεί εδώ και καιρό», σχολίασε.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, χαιρέτισε τη στάση του προέδρου της κυβέρνησης καθώς και του αντιπροέδρου που, όπως είπε, με την παρουσία του επιτέλους δρομολογήθηκαν κάποιες ενέργειες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην απαρχή των εξελίξεων του Εβραϊκού Μουσείου Ολοκαυτώματος. «Παρατήρησα ότι όλοι οι φορείς της πόλης - ο υπουργός, ο δήμαρχος - είναι τοποθετημένοι υπέρ του να γίνει αυτό το έργο το οποίο θεωρούν σπουδαίο για την πόλη. Αλλά πρέπει κάποτε να αρχίσουμε. Έχουμε ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς το οποίο έχει προβλήματα. Πρέπει να τα δούμε, πρέπει να τα λύσουμε και να μην μείνουμε μόνο στα λόγια», τόνισε.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι ο κ. Πικραμμένος πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο που θα ανεγερθεί το μουσείο και εξέτασε τα υπάρχοντα σχέδια (δείτε εδώ).