Skip to main content

Μαύρος Ιούλιος για τη Χαλκιδική: Λίγοι τουρίστες, άδεια μαγαζιά

Μαύρα σύννεφα για την ατμομηχανή της οικονομίας – Η ανασφάλεια τορπιλίζει τον τουρισμό – Ανησυχία για τους επόμενους μήνες

Πικρή γεύση αφήνει στους ανθρώπους του τουρισμού ο Ιούλιος, καθώς οι προσδοκίες με τις οποίες ξεκίνησε δεν φαίνεται να επαληθεύονται. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση πληρότητα για τον τρέχοντα μήνα, που οσονούπω μας αποχαιρετά, στη Χαλκιδική αγγίζει το 25%, ποσοστό αντίστοιχο με το πανελλαδικό.

Οι οδικές ελεύσεις, των Βαλκάνιων γειτόνων μας, που υπήρχε η εκτίμηση πως θα δώσουν το φιλί της ζωής στη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελούν πλέον παρελθόν. Το απαραίτητο αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο πρέπει να φέρουν μαζί τους όσοι εισέρχονται στη χώρα μας οδικώς από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (ισχύει από τις 15 Ιουλίου), πλέον έχει επεκταθεί από χθες και στα αεροπορικά ταξίδια (η ισχύς του είναι έως τις 4 Αυγούστου) περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των τουριστών στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα η αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι μόνιμα επιβαρυμένες με νέα κρούσματα ΗΠΑ και το «απαγορευτικό» στη Ρωσία ψαλιδίζουν τις ελπίδες και για έναν καλύτερο Αύγουστο ή Σεπτέμβριο.

Αυτό που ανησυχεί τους ξενοδόχους, πλέον, δεδομένου πως η φετινή καλοκαιρινή περίοδος, για πολλούς εξ αυτών, έχει μπει στο… χρονοντούλαπο, είναι να μη χαθεί τουριστικά και το 2021 και αυτό γιατί όπως επισημάνουν καταγράφονται σαρωτικές αλλαγές και νέο τοπίο στον τουρισμό της Μεσογείου λόγω της πανδημίας.

Στάση αναμονής και από τους Έλληνες

Μέχρι στιγμής οι Έλληνες, στους οποίους πόνταραν ειδικά για φέτος οι άνθρωποι του τουρισμού προκειμένου να περιορίσουν τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν, δεν φάνηκαν στην πλειονότητα τους διατεθειμένοι να κάνουν διακοπές, μεταθέτοντας το όπως όλα δείχνουν για τον επόμενο μήνα και αυτό υπό προϋποθέσεις. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που επιλέγουν αυθημερόν αποδράσεις προκειμένου να πάρουν … μυρωδιά από καλοκαίρι, χωρίς όμως να ζήσουν τη χαρά των διακοπών.

Κάνοντας, τις καθημερινές μία βόλτα σε beach bars της Χαλκιδικής, η εικόνα είναι σχεδόν απογοητευτική, με το ήμισυ αυτών να είναι άδειο (στην καλύτερη περίπτωση) εικόνα που το Σαββατοκύριακο αλλάζει άρδην καθώς δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλονικείς που σπεύδουν για μία βουτιά στον αγαπημένο τους προορισμό. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα εστιατόρια, γεγονός που δημιουργεί μία αλυσιδωτή ανησυχία για το τι πρόκειται να έρθει το επόμενο διάστημα.    

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιου, πως οι φετινές εισπράξεις δεν θα ξεπεράσουν, ενδεχομένως, τα 3 δισ. ευρώ, έναντι 18 δισ. ευρώ το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της μεγάλης κινητικότητας που καταγραφόταν πριν την επέλαση του κορωνοϊού, βάσει των κρατήσεων που είχαν γίνει μέχρι και το Φλεβάρη -σε αρκετές περιπτώσεις η πληρότητα άγγιζε το 80% - υπολογιζόταν πως τα φετινά έσοδα θα αγγίξουν τα 20 δισ.ευρώ.    

Ανάμικτα συναισθήματα για το άνοιγμα της κρουαζιέρας

Και όλα αυτά την ώρα που η χώρα κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για άνοιγμα της κρουαζιέρας από την 1η Αυγούστου, που για πολλούς χαρακτηρίζεται ως ρίσκο καθώς ο κορωνοϊός έχοντας φέρει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα μας έχει αλλάξει κατά πολύ τις επιλογές μας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας, ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού. Οι υγειονομικές διαδικασίες οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών στα κρουαζιερόπλοια, βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα».