Skip to main content

Πυλαία: Γονείς εκπέμπουν SOS για τα σκυλιά στο πάρκο του Ελαιορέματος

Γονείς καταγγέλλουν ότι πολλοί ιδιοκτήτες βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους στο πάρκο χωρίς λουρί, ενώ δεν μεριμνούν και για τις ακαθαρσίες.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν γονείς στην Πυλαία Θεσσαλονίκης αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο πάρκο του Ελαιορέματος με τα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους.

Όπως καταγγέλλουν γονείς στη Voria.gr, πολλοί ιδιοκτήτες βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους στο πάρκο χωρίς λουρί με αποτέλεσμα να φοβούνται για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους. Συμπληρωματικά, τίθεται και θέμα υγιεινής καθώς, όπως ισχυρίζονται κάτοικοι της περιοχής, οι κηδεμόνες ζώων δεν μεριμνούν για τις ακαθαρσίες των κατοικιδίων.

«Αισθάνομαι ότι θα χρειαστεί να βάλουμε λουρί στα παιδιά, προκειμένου να κυκλοφορούν οι σκύλοι χωρίς λουρί. Το πάρκο είναι ένα κυνοκομείο μπάτε σκύλοι αλέστε, όπου οι οικογένειες με παιδιά δεν τολμούν να πλησιάσουν. Μιλάμε για δεκάδες μεγάλα σκυλιά που τρέχουν, παίζουν, εκπαιδεύονται και φυσικά «τα κάνουν» ανάμεσα σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά που προσπαθούν να παίξουν» καταγγέλλει στη Voria.gr κάτοικος της Πυλαίας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν μια σειρά από υποχρεώσεις και όταν βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους θα πρέπει να χρησιμοποιούν λουράκι, διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμο 300 ευρώ.

«Υπάρχει το θέμα. Έχω πάει άπειρες φορές από εκεί και μαλώνω με τους ιδιοκτήτες. Από τον νόμο απαγορεύεται αυτό που κάνουν» δήλωσε στη Voria.gr αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης των δημοτικών κοινοτήτων Πυλαίας-Πανοράματος, Γεώργιος Μπαμπαράτσας.

Όπως τόνισε ο ίδιος παρά τις επανειλημμένες συστάσεις και παρά την ύπαρξη του ειδικά διαμορφωμένου χώρου για ζώα στο πάρκο, οι ιδιοκτήτες αφήνουν ελεύθερα τα κατοικίδιά τους στον χώρο, όπου παίζουν τα παιδιά.  «Μοναδική λύση αποτελεί η παρέμβαση της αστυνομίας και να επιβάλλει τα διοικητικά πρόστιμα» υπογράμμισε ο κ. Μπαμπαράτσας, ο οποίος, ωστόσο, σημείωσε ότι ο δήμος διαθέτει μόλις «ενάμισο» δημοτικό αστυνομικό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει δυνατότητα εντατικών ελέγχων στο πάρκο.

Αντιδρώντας στη δήλωση του αντιδημάρχου, ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης παράταξης «Δημιουργική Αλλαγή», Κωνσταντίνος Καρπούζης, τονίζει πως στο Ελαιόρεμα δεν υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για σκύλους, παρά μόνον ένα WC σκύλων, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από δική του επιστολή και επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας πάρκων για τα ζώα. «Ασχολούμαι αρκετά με αυτό το ζήτημα. Το 2015 μαζέψαμε 300 υπογραφές από ιδιοκτήτες σκύλων και κατοίκους της περιοχής για να γίνει ένας διαμορφωμένος χώρος για τα σκυλιά. Πήγαμε το αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο και στον δήμαρχο, ωστόσο ο τελευταίος υποστήριξε ότι δεν είναι αναγκαίο να γίνει κάτι τέτοιο και πως οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν τα ζώα με λουρί» αναφέρει ο κ. Καρπούζης και προσθέτει: «Περιμένω την ορκωμοσία και θα κινηθώ με γνώμονα το κοινό καλό και των ιδιοκτητών σκύλων και των κατοίκων. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε χώρους για σκυλιά γιατί αυτό είναι πολιτισμός και θα παλέψουμε για να το πετύχουμε».

Μιλώντας στη Voria.gr ιδιοκτήτρια σκύλου παραδέχεται ότι οι ιδιοκτήτες αφήνουν ελεύθερα τα κατοικίδιά τους στο πάρκο του Ελαιορέματος ωστόσο τονίζει ότι επί χρόνια τα κατοικίδια συνυπάρχουν αρμονικά με τα παιδιά. «Αυτή η συνύπαρξη βοηθάει τα παιδιά να εξοικειώνονται με τα ζώα και τα ζώα με τα παιδιά. Σε καμία περίπτωση, οι ιδιοκτήτες δεν αφήνουν ελεύθερα επιθετικά ζώα, ενώ γονείς και ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν αναπτυχθεί σχέσεις εμπιστοσύνης. Εξάλλου, στους χώρους του πάρκου όπου παίζουν παιδιά απαγορεύεται η είσοδος των κατοικιδίων», επισημαίνει η ίδια.