Skip to main content

Πίνακες για τη ζωή στην Ουκρανία από Ουκρανούς καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης

Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες με θέματα από τοπία της Ουκρανίας, από τη ζωή στη θάλασσα και άλλα θρησκευτικού περιεχομένου

Εικαστικά και αλλά έργα τέχνης προβάλλονται στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής έκθεσης που διοργανώνουν στο κτήριο Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης, ο δήμος, το προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη και η ουκρανική κοινότητα Βόρειας Ελλάδας "Πηγή Ντζερέλο".

Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες με θέματα από τοπία της Ουκρανίας, από τη ζωή στη θάλασσα, άλλα θρησκευτικού περιεχομένου καθώς και παραδοσιακά τεχνουργήματα, όπως, κούκλες, διακοσμητικά σκεύη, χειροποίητα κοσμήματα, κ.α.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε απόψε γιορτή, παρουσία του προξένου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Vadym Sabluk και πολιτών ουκρανικής καταγωγής που διαμένουν εδώ και πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

"Η έκθεση διοργανώνεται και με αφορμή τα τριάντα χρόνια από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί είναι εργατικός λαός με πολλά ταλέντα. Αυτά τα χαρίσματα θέλουμε να γίνουν γνωστά και στην Ελλάδα" δήλωσε ο κ. Sabluk. Οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες είναι είτε ερασιτέχνες, είτε λάτρεις της τέχνης που δραστηριοποιούνται στα εικαστικά και στη κατασκευή χειροτεχνήματων, ως παράλληλη ασχολία.

"Ζω εικοσιπέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη, είμαι αρχιτέκτονας και ασχολούμαι με τη ζωγραφική, συμμετέχω κι εγώ με τα έργα μου στην έκθεση" δήλωσε η Βικτώρια Μπουτένκο, μία από τους δέκα καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση και μέλος της ουκρανικής κοινότητας της πόλης.

Με δικό του έργο - ένα πίνακα που απεικονίζει τον διάσημο Ουκρανό πιανίστα, Βλαντιμίρ Χοροβιτς, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως - συμμετέχει και ο ελληνικής καταγωγής ζωγράφος Χάρης Μητρούσης.

"Ζούν περίπου χίλια άτομα ουκρανικής καταγωγής στη Βόρεια Ελλάδα, αν και ο αριθμός αυτός δεν είναι απόλυτος, μεταβάλλεται" τόνισε η υπάλληλος του ουκρανικού προξενείου Ειρήνη Αραμπατζή.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με μήνυμα του προξένου προς τα μέλη της ουκρανικής κοινότητας και με δεξίωση που ακολούθησε, στην οποία τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια, τρίο γυναικείων φωνών, με πρώτη φωνή την τραγουδίστρια Ολενα Ραζουμνα. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ