Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΠΙΝΓΚ – ΠΟΝΓΚ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ-ΜΑΞΙΜΟΥ

Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο, αλλά οι δανειστές αντιδρούν και κυρίως δεν θέλουν να ακούν τον όρο «τράπεζα».

Αναπτυξιακό Ταμείο φιλοδοξεί να στήσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο είχε τεθεί για πρώτη φορά προς συζήτηση όταν ακόμα στο υπουργείο Οικονομικών ήταν επικεφαλής ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για την θέση της προέδρου προορίζεται η κ. Λούκα Κατσέλη, που αποχωρησε από την Εθνική Τράπεζα (σσ αν και η ίδια έχει δηλώσει ότι την ενδιαφέρει πιο πολύ ο «καθαρός» χρηματοπιστωτικός τομέας).

Το πρόβλημα όμως ήταν και παραμένει ότι η ιδέα «κόπηκε» ξανά από τους δανειστές. Η πρόταση βρίσκει αντίθετους κυρίως τους Γερμανούς, που δεν θέλουν ούτε να ακούν τον όρο «τράπεζα».

Η συμβιβαστική πρόταση που έκανε η Αθήνα; Να ονομαστεί «αναπτυξιακό ταμείο», το οποίο δεν θα κάνει απευθείας χορηγήσεις (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) και θα προέλθει από τη συγχώνευση ήδη υφιστάμενων, άλλων, ταμείων (πχ ΤΑΝΕΟ, ΕΤΕΑΝ κλπ), χωρίς τη συμμετοχή όμως του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το project πάντως το «τρέχει» ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Άρα το πιθανότερο είναι ότι θα ...αργήσει. Επαναλαμβάνεται ότι η πρόεδρος έχει βρεθεί. Είναι η κ. Λούκα Κατσέλη. Τα λεφτά δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχουν, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν και η καλή διάθεση από την πλευρά των ξένων. Ιδομεν...
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ