Skip to main content

Πινγκ πονγκ επίρριψης ευθυνών μεταξύ Αλογοσκούφη-Παπαθανασίου

Φίλια πυρά έχουν ξεσπάσει στη Νέα Δημοκρατία μεταξύ των δύο πρώην υπουργών Οικονομίας των κυβερνήσεων Καραμανλή, καθώς αμφότεροι σε συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυν
Φίλια πυρά έχουν ξεσπάσει στη Νέα Δημοκρατία μεταξύ των δύο πρώην υπουργών Οικονομίας των κυβερνήσεων Καραμανλή, Γιάννη Παπαθανασίου και Γιώργου Αλογοσκούφη, καθώς αμφότεροι σε συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» ο Γιάννης Παπαθανασίου υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός που εφάρμοσε είχε καταρτίσει από τον προκάτοχό του. «Για το αν η πολιτική το 2009 ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και αν ΄εγκαταλείφθηκε΄ η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής στο 9μηνο που ήμουν υπουργός, θα σας θυμίσω ότι όταν παρέλαβα το υπουργείο είχε ήδη καταρτιστεί και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός. Συνεπώς οι βασικοί άξονες της πολιτικής είχαν καθοριστεί από τον ίδιο τον Γιώργο Αλογοσκούφη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «επέλεξε συνειδητά να φουσκώσει το έλλειμμα. Δυστυχώς για να συκοφαντήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε τελικά να πυροβολήσει τον ίδιο της τον εαυτό, με συνέπεια τα μέτρα που απαιτείται να λάβει σήμερα να είναι πολύ πιο σκληρά από αυτά που θα απαιτούνταν πριν από πέντε μήνες».

Ξεκαθαρίζει, δε, ότι θα καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για τα ψευδή στατιστικά στοιχεία, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει κάνει «καμία στατιστική αλχημεία».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Αλογοσκούφης , σε συνέντευξή του στην «Real News», υποστηρίζει ότι δέχεται πολιτική επίθεση από στελέχη της ΝΔ, ενώ σημειώνει ότι «αν έχουν επιλέξει εμένα για ‘’Ιφιγένεια’’ έχουν επιλέξει τη λάθος ‘’Ιφιγένεια’’». 

Αναφορικά μες τις αιχμές των διαδόχων του επισημαίνει ότι δεν τις δικαιολογεί, καθώς «εγώ μιλώ πάντα πολιτικά και με επιχειρήματα και δεν απαντώ ούτε σε προσωπικές αιχμές, ούτε σε προσωπικές επιθέσεις».

Ωστόσο, με τη σειρά του, ανοίγει πυρ κατά των διαδόχων του, αναφέροντας: «Το 2009 πρυτάνευσε μια διαφορετική λογική, στην οποία δεν θέλω να ασκήσω κριτική εκ του ασφαλούς. Σας υπενθυμίζω, όμως, ότι μετά την αντικατάστασή μου, ανατράπηκαν μέτρα στήριξης του Προϋπολογισμού τα οποία είχαν νομοθετηθεί από το 2008 και δεν υλοποιήθηκαν μέτρα που χρειάζονταν, όπως τα τεκμήρια και ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών. Και αν υπήρχε κάποιο σκεπτικά για αυτές τις επιλογές του 2009, ας βγουν να το εξηγήσουν οι αρμόδιοι».

Καταλήγοντας και αναφερόμενος στο «μαγείρεμα» των δημοσιονομικών στοιχείων, υποστηρίζει ότι «δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου παραποίηση στοιχείων επί των ημερών μου».