Skip to main content

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή στον πλοίαρχο του «Lassea»

Στο πλοίο που μέχρι πρότινος πραγματοποιούσε την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» είχαν βρεθεί λαθραία καύσιμα.

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το μονομελές πλημμελειοδικείο Πειραιά στον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου «Lassea», που μέχρι πρότινος πραγματοποιούσε την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό και στις δεξαμενές έρματος του οποίου είχαν εντοπιστεί μίγματα πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά.

Αθώος κρίθηκε ο πρώτος μηχανικός του πλοίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι δύο ναυτικοί υποστήριξαν στην απολογία τους ότι η μικρή ποσότητα μιγμάτων πετρελαιοειδών που βρέθηκε στις δεξαμενές έρματος, προκλήθηκε από διαρροή που σημειώθηκε στη διάρκεια απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Λιμενικοί από την πλευρά τους, υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι για να αποδειχθεί πως πρόκειται για διαρροή στη διάρκεια απάντλησης, θα πρέπει να αδειάσει από τα καύσιμα που έχει φορτώσει το Lassea από το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ και να γίνει επιθεώρηση από επιθεωρητές.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, στη μία δεξαμενή έρματος βρέθηκε 98% νερό και 2% μίγματα πετρελαιοειδών και στην άλλη 1% μαζούτ και 10% πετρελαιοειδή, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί εκτιμώνται γύρω στις 15.500 ευρώ.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την άρση της κατάσχεσης του πλοίου και την απόδοσή του στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, μαζί με το ημερολόγιο γέφυρας και την ποσότητα καυσίμων που είχε στις δεξαμενές του για την κίνηση των μηχανών.