Skip to main content

Ποινικές διώξεις στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για κακοδιαχείριση του ΕΛΚΕ

Η έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε ότι πάνω από 70 καθητητές δεν απέδωσαν το νόμιμό ποσοστό (15% - 7%) στον ΕΛΚΕ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Ποινική δίωξη για «απιστία», σε βαθμό κακουργήματος, παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης για την κακοδιαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού  Κονδυλίων Έρευνας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ως υπαίτιοι «φωτογραφίζονται» εννέα άτομα διατελέσαντες πρόεδροι, αντιπρόεδροι της επιτροπής ΕΛΚΕ, ανάμεσα τους και πρόεδροι του ΤΕΙ, της τελευταίας 15ετίας. Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή για τη λήψη απολογιών και καταθέσεων.

Από την έρευνα του ΣΔΟΕ, προέκυψε ότι πάνω από 70 καθηγητές, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που εργάζονται παράλληλα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν απέδωσαν το νόμιμο ποσοστό (15%- 7%) στον ΕΛΚΕ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Έτσι, φέρονται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά 2,7 εκατ. ευρώ οι εμπλεκόμενοι πρόεδροι και αντιπρόεδροι επειδή δεν ζήτησαν να πάρουν πίσω αυτά τα χρήματα, είτε προσφεύγοντας στα δικαστήρια είτε αποστέλλοντας εξώδικα.

Το παραπάνω έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά και τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι:

Στο ΑΠΘ συνολικά 1300 ακαδημαϊκοί- ελεύθεροι επαγγελματίες δεν απέδωσαν το ποσοστό στον ΕΛΚΕ, οφείλοντας συνολικά 36 εκατ. ευρώ. Εντοπίστηκε καθηγητής Ιατρικής που χρωστάει 1,5 εκατ. ευρώ.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το χρέος ανέρχεται σε 500.000 ευρώ. Η διοίκηση του πανεπιστημίου φέρεται ότι απέστειλε εξώδικα, ζητώντας τα χρήματα.