Skip to main content

Πιο κοντά οι ένοπλες δυνάμεις Αμερικής και Ελλάδας

Το θέμα συζητείται εντατικά στο παρασκήνιο και μια λύση που εξετάζεται είναι η ένταξη της χώρας μας στο Foreign Military Financing.

Τρόποι ενίσχυσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων αναζητά το αμερικανικό Πεντάγωνο. Το θέμα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, συζητείται εντατικά στο παρασκήνιο και μια λύση που εξετάζεται είναι η ένταξη της χώρας μας στο Foreign Military Financing. Πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους συμμετοχής, του οποίου κάνουν χρήση σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ και φαίνεται ότι τώρα ήρθε και η σειρά της Ελλάδας, καθώς τα δημοσιονομικά της περιθώρια είναι περιορισμένα, ενώ οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ βρίσκονται την ίδια ώρα στο καλύτερο δυνατό σημείο τους.

Στο μεταξύ, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αμερικανοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουν – ενεργοποιήσουν μια νέα βάση στο Τυμπάκι της Κρήτης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βάση αυτή προσφέρεται για χρήση από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, γεγονός το οποίο την καθιστά ακόμα πιο χρήσιμη. Ειδικά από τη στιγμή που ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα παραμένει έντονος.

Στο σημείο αυτό πάντως θα πρέπει να διευκρινισθεί κάτι κρίσιμο. Όπως λένε όσοι γνωρίζουν τις κρίσιμες γεωστρατηγικές λεπτομέρειες, αυτή τη στιγμή, η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ -Τουρκίας, δεν βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό σημείο της. Αντιθέτως, με την πολιτική η οποία περνά ορισμένες από τις χειρότερες στιγμές της. Φαίνεται όμως ότι αυτή η τελευταία, αντιθέτως με ό,τι ευρύτερα πιστεύεται.