Skip to main content

Ποιο νησί της Βορείου Ελλάδας επιλέγουν οι Ευρωπαίοι για γιόγκα

Τρία γκρουπ των 40-50 ατόμων βρίσκονται αυτή την περίοδο στη Σαμοθράκη για σεμινάρια γιόγκα - Πόσο καιρό μένουν, γιατί την επιλέγουν

Σε τάση που ήρθε για να μείνει εξελίσσεται η αγάπη που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια τουρίστες ανά τον κόσμο οι οποίοι επιλέγουν τη Σαμοθράκη για να παρακολουθήσουν σεμινάρια γιόγκα.

Αυτό το διάστημα βρίσκονται στο νησί τρία γκρουπ, κυρίως δυτικοευρωπαίων (κατά κύριο λόγο Άγγλων, Γάλλων και Ιταλών), το καθένα αριθμεί σαράντα έως πενήντα άτομα, τα οποία θα παραμείνουν στο μυστηριακό νησί της Βορείου Ελλάδας προκειμένου να παρακολουθήσουν τα προγράμματα γιόγκα, που διαρκούν από τέσσερις έως πέντε εβδομάδες. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων είναι από 30 έως 50 ετών, που συνήθως φτάνουν στο νησί κατά μόνας και δημιουργούν φιλίες με τους άλλους συμμετέχοντες στα σεμινάρια.
 
Η κινητικότητα εντείνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια καθώς το νησί επισκέπτονται κάθε χρόνο για διαλογισμό είτε άτομα που το έχουν ξαναεπισκεφτεί είτε άτομα που δελεάστηκαν από αφηγήσεις ευχαριστημένων φίλων τους οι οποίοι παρακολούθησαν τα εν λόγω προγράμματα, είτε άτομα που τα ανακάλυψαν μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων γκουρού και ανθρώπων που ασχολούνται με τη γιόγκα.

Η ζήτηση για αυτόν τον τύπου τουρισμού προέρχεται εν πολλοίς και από το γεγονός, σύμφωνα με όσους ασχολούνται με την αρχαία επιστήμη της Ιερής Γεωγραφίας, πως το νησί αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς ενεργειακούς τόπους σε Ελλάδα, αλλά και Ευρώπη, που βοηθούν τον διαλογισμό και χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Οι διοργανωτές των σεμιναρίων, όπως εξηγεί στη Voria.gr o αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χωροταξικού και Πολοεδομικού Σχεδιασμού του δήμου Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας, προέρχονται κυρίως από Αγγλία, Ισραήλ και Νέα Ζηλανδία, ωστόσο αυτοί που συμμετέχουν στα σεμινάρια προέρχονται από πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Οι συμμετέχοντες στα γκρουπ που αυτό το διάστημα βρίσκονται στη Σαμοθράκη διαμένουν σε ξενοδοχεία, παρακολουθούν τα σεμινάρια γιόγκα, ωστόσο για διήμερα ή τριήμερα βγαίνουν από τα ξενοδοχεία όπου φιλοξενούνται δίνοντας ζωή και αποτελώντας βασικούς αιμοδότες για το νησί.

H Σαμοθράκη μπήκε, λοιπόν, στο στόχαστρο αυτών των τουριστών, που αγαπούν το διαλογισμό και διαθέτουν υψηλά βαλάντια. Τα τελευταία μάλιστα τρία χρόνια καταγράφονται χρόνο με τον χρόνο αυξητικές ροές, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον.

Σημειώνεται πως οι περίοδοι που επιλέγεται η Σαμοθράκη για σεμινάρια γιόγκα είναι είτε στην αρχή της τουριστικής σεζόν, τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου, είτε το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Δεν λείπουν μάλιστα και οι περιπτώσεις κάποιων που τελικά ξεχειμωνιάζουν στο νησί καθώς μοιάζουν να το… ερωτεύονται και συχνά αναζητούν και κάποιο ακίνητο προκειμένου να επενδύσουν.    
 
Ενδιαφέρον για αναρριχητικό και καταδυτικό τουρισμό

Στο μεταξύ έμφαση δίνει ο δήμος του νησιού και σε άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο αναρριχητικός, ο καταδυτικός αλλά και ο περιηγητικός.

Όπως εξηγεί ο κ. Γλήνιας, στα σκαριά υπάρχει η αδερφοποίηση με την Κάλυμνο, η οποία έχει κάνει σημαντικά βήματα προκειμένου να αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς για τον αναρριχητικό τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Καλύμνιοι αναμένεται να δώσουν το know how στη Σαμοθράκη, που είναι γνωστή για την εναλλακτικότητα και τη φυσική ομορφιά της.

Παράλληλα φέτος τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία καταδυτικού κέντρου από Ρουμάνο επενδυτή, ο οποίος μάλιστα έμεινε τόσο ευχαριστημένος από την αποδοχή που ετοιμάζεται να επεκταθεί περαιτέρω.

Ο δήμος του νησιού βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Τουρισμού για χρηματοδότηση προκειμένου να γίνει διάνοιξη ορεινών διαδρομών.