Skip to main content

Ποιον θα ψηφίσετε για περιφερειάρχη; Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

Το ενδέκατο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά την προτίμησή τους για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Το ενδέκατο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά την προτίμησή τους μεταξύ των δέκα υποψηφίων περιφερειαρχών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποιον θα ψηφίζατε για περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας;

Χάρης Αηδονόπουλος
Η ψήφος είναι μυστική ωστόσο η τελευταία αυτοδιοικητική μου θέση προσδιορίζει και την απάντηση.

Σπύρος Βούγιας
Οι εκλογές για την Περιφέρεια αναφέρονται σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες και οι επιλογές των υποψηφίων είναι, εξ’ ορισμού, πιο κομματικές. Με αυτό το κριτήριο, θα ψήφιζα τον υποψήφιο του πολιτικού μου χώρου, δηλαδή της Κεντροαριστεράς, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Χρήστος Παπαστεργίου.

Αντώνης Γαζάκης
Η «Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής» αποτελεί ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα, το οποίο ενώνει για πρώτη φορά τόσες οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, μαζί με πολλούς ακόμα ανθρώπους από τα κοινωνικά κινήματα. Όλο αυτό το φάσμα, μπορεί να κάνει διαφορετικές επιλογές στα άλλα εκλογικά μέτωπα. Δεν μπορούμε λοιπόν, ούτε χρειάζεται να δώσουμε «γραμμή» για το τί ψηφίζουμε στις περιφερειακές εκλογές, οι οποίες η αλήθεια είναι ότι αναφέρονται περισσότερο στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά στην αυτοδιοίκηση. Ξέρουμε όμως τί δεν θα ψηφίζαμε: καμιά από τις κυρίαρχες, συστημικές παρατάξεις της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς, αυτές δηλαδή που κυβερνούν τόσα χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα. Και επίσης, ακόμα περισσότερο, κανέναν ακροδεξιό υποψήφιο που σπεκουλάρει πάνω στη λαϊκή απελπισία για να προωθεί το μίσος και τελικά τα συμφέροντα των ίδιων αφεντικών.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος
Δεν γεννάται ερώτημα: τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ, τον Σωτήρη Αβραμόπουλο. Και όχι μόνο γιατί μαζί αγωνιζόμαστε μέσα από το ίδιο κόμμα, το ΚΚΕ. Είναι νέος. Είναι επιστήμονας. Έχει αγωνιστική δράση. Πάνω απ’ όλα είναι κομμουνιστής. Δηλαδή δίπλα στο λαό, με συνέπεια λόγων και έργων. Αυτά που χρειάζεται ο λαός και δεν έχει κανένας άλλος υποψήφιος.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης
Δυστυχώς το πρωτοποριακό  πολιτικό «πείραμα» της Δημοτικής Κίνησης «Υψίπολις» για τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, της συγκρότησης δηλαδή ενός αυτόνομου αυτοδιοικητικού σχήματος «από τα κάτω», δεν έχει το αντίστοιχό του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οπότε δεν υπάρχει και η ανάλογη υποψηφιότητα την οποία θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ανοικτά και να συμβάλλουμε στην επιτυχία της.

Στο πλαίσιο της Δημοτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης «Υψίπολις» δεν συζητήσαμε το ενδεχόμενο να υποστηρίξουμε ανοικτά και επίσημα κάποιον/α υποψήφιο/α περιφερειάρχη, έτσι τα μέλη και οι φίλοι της δε δεσμεύονται από καμία απόφαση. Κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως δε θα ήταν δυνατόν εξαιτίας της πολυσυλλεκτικής φύσης της δημοτικής κίνησής μας.

Παρόλα αυτά παρακολουθούμε το προγραμματικό λόγο των διαφόρων υποψηφιοτήτων για την Περιφέρεια, ο οποίος δυστυχώς όπως και στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι ελλειμματικός, επιφανειακός και τις περισσότερες φορές προσχηματικός. Ωστόσο εντοπίζουμε διάφορα μεμονωμένα προγραμματικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να είναι σημεία σύγκλισης με τη δημοτική αρχή του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και με την ΔΚΘ «Υψίπολις» για συντονισμένες ενέργειες την επόμενη ημέρα των εκλογών γύρω από κάποια ζητήματα.

Μελλοντικός στόχος μας είναι να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση συγκρότησης ενός σχήματος στην Περιφέρεια αντίστοιχο με αυτό της ΔΚΘ «Υψίπολις». Ήδη διαμορφώνεται ένα δίκτυο σχέσεων για την επόμενη μέρα.

Κωνσταντίνος Ζέρβας
Σημαντική βαθμίδα της Αυτοδιοίκησης η Περιφέρεια και σημαντικός ο ρόλος της στη διακυβέρνηση και την υλοποίηση δημόσιων πολιτικών. Βρίσκομαι πιο κοντά στον Απόστολο Τζιτζικώστα, εκτιμώ το έργο του και την αφοσίωσή του και τον θεωρώ την ενδεδειγμένη επιλογή. Δεν έχω δει ακόμη κάτι από τον κ. Γιαννούλη, παρακολουθώ την προσπάθεια του κ. Παπαστεργίου.

Γιάννης Κούτρας
Τον Θανάση Αγαπητό, επικεφαλής της κίνησης «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική αριστερά». Δίνουμε τον ίδιο αγώνα και η παρουσία της κίνησης στο περιφερειακό συμβούλιο, ήδη από το 2010, αποτελεί εγγύηση συνεπούς και μαχητικής στάσης στο πλευρό της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Επιπλέον, είναι μια φωνή που στάθηκε στο πλευρό των τοπικών κινημάτων, από τη μάχη ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής μέχρι τον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες της Νάουσας και τον αγωγό ΤΤP στις Σέρρες, συνδέοντας τις επιμέρους διεκδικήσεις με τη συνολική προοπτική της ανατροπής.

Μάκης Κυριζίδης
Τον αποδεδειγμένα επιτυχημένο Τζιτζικώστα. Η Θεσσαλονίκη είναι η έδρα του, η πόλη του και θα συνεργαστούμε αποτελεσματικά.

Πέτρος Λεκάκης
Η απόφασή μου να είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος επικεφαλής μιας αυτοδιοικητικής παράταξης ξέρετε πως με έβαλε στο στόχαστρο κομμάτων και μηχανισμών που χρησιμοποίησαν κάθε αθέμιτο μέσο, κάθε βρώμικη τακτική ώστε να μην φθάσουμε ως την κάλπη. Εγώ στέκομαι απέναντι σε παλαιοκομματικές και μικροπολιτικές πρακτικές και τακτικές. Σε κομματικές γραμμές, εντολές και κατευθύνσεις. Θα ήταν επομένως άστοχο να πω τι θα ψηφίσω καθώς θα ήταν σαν να δίνω… γραμμή. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και όχι στους κομματικούς στρατούς. Όσοι μας επιλέξουν θα κρίνουν με τα δικά τους αξιολογικά κριτήρια και τη στάση τους στις εκλογές στην Περιφέρεια.

Κατερίνα Νοτοπούλου
Τον Χρήστο Γιαννούλη! Η υποψηφιότητά του έχει τη δυναμική της προσφοράς και της ευθύνης, ενώνει τους πολλούς και δεν φοβάται να συγκρουστεί για το κοινό συμφέρον. Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μία δυνατή Μακεδονία, με δυνατή Θεσσαλονίκη. Στηρίζουμε την υποψηφιότητά του ώστε να γίνει η Κεντρική Μακεδονία πρωτοπόρος στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εξωστρεφής, πρωταγωνίστρια των εξελίξεων, πυλώνας και καταλύτης στα Βαλκάνια. Ήρθε η ώρα η Κεντρική Μακεδονία να κοιτάξει μπροστά, να αποκτήσει νέα πνοή, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν και να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο με βασικό γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Μαζί με τον Χρήστο Γιαννούλη θα αγωνιστούμε για μία δημοκρατική και προοδευτική Μακεδονία, μακριά από φοβίες, στρεβλώσεις και αγκυλώσεις, αλλά με όραμα ώστε να αναδειχτεί η Κεντρική Μακεδονία σε έναν σημαντικό παράγοντα ειρήνης και φιλίας στην ευρύτερη περιοχή.

Γιώργος Ορφανός
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι πετυχημένος ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Επιτέλεσε σημαντικό έργο στην περιοχή μας, το οποίο θέλει να συνεχίσει κι εύχομαι ολόψυχα να το καταφέρει. Εγώ θα τον ψηφίσω.

Γιώργος Ρακκάς
Δεν υπάρχει κάποιος που να με εκφράζει 100%. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι σε πάνω από μια παρατάξεις, συνεπώς, όπως και πολύς κόσμος, το έχω αφήσει να το αποφασίσω την τελευταία στιγμή.

Νίκος Ταχιάος
Τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Μιχάλης Τρεμόπουλος
Αυτόν που θα μπορούσε να συνεχίσει το πλούσιο έργο μας στο νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και στο περιφερειακό. Χρειαζόμαστε συλλογικές προσπάθειες σαν την «Οικολογία – Αλληλεγγύη», με ιστορική διαδρομή δεκαετιών, με ανοιχτή δομή, δημοκρατική λειτουργία, καταστατικό, πλήρες πρόγραμμα, συνεχή παρουσία και συνέπεια σε αρχές και θέσεις. Όμως η κληρονομιά που έχουμε αφήσει από το 1998, όταν πρωτοεκλέχτηκα στον Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης, παρόλες τις επιτυχίες που είχαμε και τα θέματα που αναδείξαμε, δεν φαίνεται να έχει συνέχεια. Πάντως, το πιο συγγενικό σχήμα, από ό,τι φαίνεται, είναι η «Οικολογία - Πράσινη λύση», με επικεφαλής τον Φ. Γκανούλη. Ευχόμαστε να εκλεγεί στο συμβούλιο και να συνεχίσει τους επιτυχείς αγώνες μας ενάντια στη διαπλοκή, τα συμφέροντα, τις νεοφιλελεύθερες λογικές, τις εθνικιστικές ρητορείες και υπέρ του περιβάλλοντος και της αλληλεγγύης.

Παναγιώτης Ψωμιάδης
Θα ψηφίσω τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Είναι δικό μου παιδί, διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης στη δική μου διοίκηση, έχει κοντά του ανθρώπους με αυτοδιοικητική εμπειρία, στελέχη που υπηρετούν την κοινή προσπάθεια για την εξωστρέφεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Πιστεύω πως προχωρά με συνέπεια στο δρόμο που χαράξαμε. Άλλωστε έχει εγκαινιάσει σειρά έργων της εποχής των διοικήσεων Ψωμιάδη. Από εκεί και πέρα, το έχω πει ξανά, η θέση του είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή.