Skip to main content

Ποιος (δεν) φοβάται τον κορωνοϊό;

Οι Γερμανοί παραμένουν προς το παρόν «αλώβητοι» από το παγκόσμιο κύμα πανικού για τον νέο ιό. Εμπιστεύονται τις υγειονομικές αρχές και τους χειρισμούς

Στην Κίνα ανεβαίνει καθημερινά ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό, αν και η αύξηση, παρά το ότι είναι μεγάλη, δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής 636 Κινέζοι είχαν χάσει τη ζωή τους από τον νέο ιό ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 30.000. Όλο και περισσότερες χώρες «απομονώνονται» από οτιδήποτε έχει να κάνει με την Κίνα, o παγκόσμιος φόβος γίνεται καθημερινά όλο και πιο ορατός και επηρεάζει όχι μόνο την καθημερινότητα αλλά και την πορεία της οικονομίας.

Και 13ο κρούσμα στη Γερμανία

Και στη Γερμανία; Ο  πανικός που συνοδεύει συνήθως τέτοιες καταστάσεις, φαίνεται να επηρεάζει ελάχιστα έως καθόλου το θυμικό των Γερμανών. Και το πιο βασικό είναι ότι δείχνουν εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες υγείας και τους χειρισμούς τους για την αντιμετώπιση της νέας επιδημίας. Όλα αυτά καταγράφονται σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD. Μόνο ένας στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνει ότι του προκαλεί μεγάλο φόβο ( 7%) ή πολύ μεγάλο φόβο (3%) το ενδεχόμενο να μολυνθεί ο ίδιος ή η οικογένειά του από τον νέο ιό. Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι πολίτες εκφράζουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες και στις υγειονομικές δομές της χώρας τους. 4 στους 5 (ποσοστό 82%) θεωρούν ότι διατηρούν σε γενικές γραμμές τον έλεγχο της κατάστασης, ποσοστό 14% των ερωτηθέντων έχει διαφορετική άποψη και πιστεύει ακριβώς το αντίθετο. Η δημοσκόπηση έγινε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη (03.02 και 04.02) τηλεφωνικά σε δείγμα 1003 γερμανών πολιτών.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ίσως να επιβεβαιώνει την ψύχραιμη στάση που επέδειξαν οι γερμανικές αρχές όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Βαυαρία. Αμέσως αναζήτησαν τη δημοσιότητα και σε συνέντευξη Τύπου έδωσαν όλες τις πληροφορίες για το πώς έφτασε ο ιός στη Γερμανία. Αλλά και ο περιορισμός μέχρι τώρα των κρουσμάτων στον κύκλο των συνεργατών της εταιρείας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto και μελών των οικογενειών τους, επιβεβαιώνει τους σωστούς χειρισμούς.

Όλη η οικογένεια σε καραντίνα

Στη Βαυαρία έγινε γνωστό ότι ανιχνεύτηκε ο κορωνοϊός και στη σύζυγο του 38χρονου εργαζόμενου στη βαυαρική εταιρεία στον οποίο πρωτοεμφανίστηκε. Εκτός από το ζευγάρι θετικά στον ιό είναι και τα δύο από τα παιδιά τους. Το τρίτο, που είναι ακόμη βρέφος δεν έχει ακόμη μολυνθεί όπως ανέφερε ο Στέφαν Πες, διευθυντής Κλινικών της Νοτιοανατολικής Βαυαρίας. Ολόκληρη η οικογένεια βρίσκεται σε καραντίνα στην Κλινική Τροστεμπέργκερ που ανήκει στον όμιλο του Πες. ‘Ήταν επιλογή της οικογένειας να παραμείνουν όλοι μαζί. «Εξ αρχής υποθέσαμε ότι όλη η οικογένεια έχει μολυνθεί με τον νέο ιό» είπε ο Στέφεν Πε, «και σταδιακά επιβεβαιωθήκαμε. Το γεγονός ότι η μητέρα τώρα νόσησε, έχει να κάνει με το διαφορετικό χρόνο επώασης του ιού».

Αλλά και η απόφαση να μείνει το βρέφος σε καραντίνα μαζί με την οικογένεια, παρά το ό,τι δεν έχει μολυνθεί δεν ήταν εύκολη. «Αποφασίσαμε να το κάνουμε με το σκεπτικό ότι ιδιαίτερα σε αυτήν την ηλικία τα συμπτώματα είναι πολύ ελαφρά» ομολογεί ο Πες. «Σταθμίσαμε από τη μια τον χωρισμό από τους γονείς και από την άλλη την πιθανότητα ήπιας εξέλιξης της νόσου στο μωρό πάντα σε συνεργασία με τους παιδίατρους και το αποτέλεσμα μας επιβεβαίωσε». Τώρα, η πορεία υγείας της οικογένειας είναι σταθερή, τα κλινικά συμπτώματα των παιδιών είναι ελαφρά, το επιβαρυντικό για όλους όμως παραμένει η πολυήμερη καραντίνα. Η ομάδα Γερμανών που επέστρεψε με στρατιωτικό  αεροσκάφος από το Γουχάν παραμένει κι αυτή σε καραντίνα, τα κρούσματα δεν έχουν ξεπεράσει τα δύο.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa /ARD

Πηγή: Deutsche Welle