Skip to main content

Ποιος είπε ότι οι ολιγάριθμες ομάδες είναι και αδύναμες;

Τι πράττουν φερ’ ειπείν, οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι, όταν δίπλα τους, στο παραπέρα κάθισμα, ετοιμάζεται κάποιος νεαρός να εκτοξεύσει φωτοβολίδα;

Είναι κανόνας, μετά από κάθε παραβατική συμπεριφορά μελών οργανωμένων ομάδων πολιτών, να δηλώνεται από τους επικεφαλής τους, ότι πρόκειται για μια μικρή ομάδα, που οι ενέργειές τους δεν εγκρίνονται από την πλειονότητα. Ο Τόσκας μάλιστα αποκάλεσε βρεφική την νοητική κατάσταση στην πολιτική των Ρουβικώνων ["ιδεολογικό μωρό που μπουσουλάει", ήταν η ακριβής έκφραση].

Με παρόμοιο τρόπο επιχειρείται να δικαιολογηθεί η παραβατική συμπεριφορά κάθε ολιγάριθμης ομάδας. Όταν συλλαμβάνονται δωροδοκούμενοι ιδιώτες ή δημόσιοι υπάλληλοι, πρόκειται για εξαιρέσεις. Όταν καταγγέλλεται ανάρμοστη συμπεριφορά ταξιτζήδων, πρόκειται για μικρό αριθμό που δεν εκπροσωπεί το σύνολο. Όταν γίνονται επεισόδια σε γήπεδα ή διαδηλώσεις, πρόκειται για ολιγάριθμους ταραξίες, ενώ η πλειοψηφία είναι αντίθετη. Αυτή είναι η επωδός.

Ανακύπτουν πολλά ερωτήματα, από αυτήν την τοποθέτηση. Τι πράττουν φερ’ ειπείν, οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι, όταν δίπλα τους, στο παραπέρα κάθισμα, ετοιμάζεται κάποιος νεαρός να εκτοξεύσει φωτοβολίδα; Τον αποτρέπουν ή παρακολουθούν αδιάφοροι, αν όχι και συναινούντες;

Τι πράττει το πειθαρχικό του ιατρικού συλλόγου για να τιμωρήσει τους παραβάτες ιατρούς; Καταγγέλθηκε ότι περνούν πάνω από πέντε χρόνια, χωρίς να επιβληθεί πειθαρχική ποινή.

Πέρα από τις φραστικές καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργάνων, ποιες ποινές επιβάλλονται στους παραβάτες; Και πώς είναι δυνατόν να επιβληθούν ποινές, όταν οι μεν συνδικαλιστές εξαρτούν την εκλογή τους από την ψήφο των παραβατών (συλλαμβανομένων ή όχι), οι δε πρόεδροι αθλητικών (;) σωματείων, χρειάζονται τους "ζωηρούς" για να δημιουργούν κλίμα, αλλά και να υπερασπίζονται το προεδρικό έργο;

Οι "μικρές ομάδες" παραβατών, είναι αμφίβολο αν είναι μικρές. Αλλά και αν είναι, περισσότερο μετρά ο δυναμισμός τους, παρά η αριθμητική τους δύναμη. Κι άλλη φορά το σημείωσα. Η ποσότητα υποχωρεί εμπρός στην ποιότητα. Σε όλους τους τομείς, κυρίως στην πολιτική. Ποιοι αποφασίζουν ποιος θα κυβερνήσει; Εμείς, τα εκατομμύρια των πολιτών ή δέκα επιχειρηματίες που ελέγχουν την οικονομική ζωή μιας χώρας, αλλά και ξένα εξωθεσμικά κέντρα; Αν υπάρχουν βέβαια κάποιοι που πιστεύουν ότι ήμαστε "κυρίαρχος λαός", θα παρακαλούσα να το ξανασκεφτούν.

Την ισχύ τους, οι "μικρές ομάδες" την αποκτούν όχι μόνο από τη δυναμική τους, αλλά και από την ανοχή των υπολοίπων. Δρουν, εφόσον έχουν εξασφαλίσει την ατιμωρησία τους και δεν βρίσκουν αντίσταση. Είναι τυχαίο, ότι η συνηθισμένη συμβουλή στο παιδί από την πλειονότητα των αστών γονέων, όταν μεγαλώσει, είναι "εσύ παιδί μου, κοίτα τα μαθήματά σου, και μην ανακατεύεσαι".

Αυτό ακριβώς θέλουν οι "μικρές ομάδες". Την έλλειψη αντίστασης, την οποία ακολουθεί η έλλειψη τιμωρίας. Και όσο αρνούμαστε, εμείς οι πολλοί, να αντισταθούμε στη δράση τους, θα κυριαρχούν. Η ευθύνη είναι όλων μας. Έγραψε ο Θουκυδίδης: «Δεν καταγγέλλω τους επίδοξους αυθέντες, αλλά τους προθυμότατους υποτακτικούς» (Ου τοις άρχειν βουλομένοις, αλλά τους υπακούειν ετοιμοτέροις ούσι).

Η έννοια του πολίτη υποδηλώνει την ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Το να επιτρέπουμε με την ανοχή μας, οι πολλοί, την παραβατική συμπεριφορά των "μικρών ομάδων", τις αναγορεύουμε στην ουσία σε ρυθμιστές των πραγμάτων. Αν ζούσαμε την εποχή του Σόλωνα, θα μας αφαιρούσαν την ιδιότητα του πολίτη. Ο μέγας νομοθέτης καθόρισε «άτιμον είναι τον εν στάσει, μηδετέρας μερίδος γενόμενον».

[Η άγνοια της ελληνικής γλώσσας, που σκόπιμα μας επιβλήθηκε για να χάσει έναν ακόμη ιστό συνοχής η κοινωνία, οδηγεί να ερμηνεύεται ως πολυάριθμος ο όρος ευάριθμος, προφανώς από σύγχυση, λόγω του προθέματος ευ. Το ακριβώς αντίθετο όμως συμβαίνει. Ευάριθμος σημαίνει ολιγάριθμος, επειδή είναι μικρός ο αριθμός, ο οποίος διαβάζεται και απομνημονεύεται].