Skip to main content

Ποιος υποψήφιος δήμαρχος ενδιαφέρεται για αλλαγές στον ποινικό κώδικα;

Έντονη κινητικότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς σήμερα και τις προηγούμενες δύο ημέρες. Ποιοι υποψήφιοι παρουσίασαν τον συνδυασμό τους.

Γράφει ο Σαλονικιός

Την κατάργηση του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, 70 χρόνια μετά την θέσπισή του, προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας ο οποίος τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση μαζί με τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Η κατάργησή του σημαίνει ότι πλέον δεν θα ισχύει και η ποινή των ισοβίων που προβλεπόταν έως σήμερα για όσους τελούσαν αδικήματα τέτοιας φύσεως, δηλαδή απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις κ.ά., οι οποίοι πλέον θα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως 15 χρόνια.

Σημειώνεται επίσης πως σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις με κατηγορουμένους βάσει του νόμου 1608 διευκρινίστηκε, ότι αν η δίκη τους δεν έχει ακόμη αρχίσει ή δεν έχει τελειώσει και οι νέες διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί πριν από την απόφαση, τότε θα εφαρμοστεί, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα, ο νέος ευνοϊκότερος νόμος.

Τώρα θα μου πείτε, τι δουλειά έχει μια τέτοια είδηση σε παραπολιτικές στήλες. Η απάντηση είναι ότι η ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση των καταχραστών του δημοσίου ενδιαφέρει σφόδρα έναν εκ των υποψηφίων δημάρχων της Θεσσαλονίκης. Έγινα κατανοητός υποθέτω…

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο χώρο της κεντροαριστεράς το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα. Χθες υπήρξε μπαράζ εκδηλώσεων από υποψηφίους δημάρχους οι οποίοι έχουν τη στήριξη και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ έγινε και η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του υποψήφιους περιφερειάρχη Χρήστου Παπαστεργίου. Παρά το γεγονός ότι όλες αυτές εξελίσσονταν περίπου την ίδια ώρα, η εκδήλωση του Παπαστεργίου στο δημαρχείο είχε αρκετό κόσμο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές συγκεντρώθηκαν περί τα πεντακόσια άτομα ένδειξη, όπως λένε, ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς συσπειρώνεται. Μάλιστα στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» και στελέχη τα οποία είχαν αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα η πρώην βουλευτίνα Χρύσα Αράπογλου. Ήταν επίσης και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης ο οποίος, θυμίζω, ήταν εκ των ενδιαφερομένων για τη θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη.

Βεβαίως η γκράντε εμφάνιση ήταν του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το Στρασβούργο, βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο της νέας υποψηφιότητάς του. Τώρα, ως προς την εκδήλωση, ο Παπαστεργίου παρουσίασε τους πρώτους 45 από τους συνολικά 62 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι 17 θα παρουσιαστούν κατά τον Απρίλιο.

Τους δικούς τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους παρουσίαζαν την ίδια ώρα τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι κινούνται στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, ασχέτως εάν έχουν συγκροτήσει ανεξάρτητους συνδυασμούς. Ήταν ο Θεοδόσης Μπακογλίδης ο οποίος παρουσίασε περίπου το 90% του συνδυασμού του, ο Γιάννης Μαυρομάτης στον δήμο Θερμαϊκού και ο Δημήτρης Δεληγιάννης στο δήμο Παύλου Μελά.

Σήμερα η καρδιά της κεντροαριστεράς στη Θεσσαλονίκη θα χτυπά στο ξενοδοχείο «Καψής» όπου στις 6.30 το απόγευμα θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με θέμα «Τέρμα στην αποτελμάτωση». Την εκδήλωση διοργανώνουν στελέχη τα οποία ως επί το πλείστον ανήκουν στο ΚΙΝΑΛ και συγκροτούν το «Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών».