Skip to main content

Ποιος ο λόγος που οδήγησε τον Κρεστενίτη σε παραίτηση από την ΕΥΑΘ

Ο Κρεστενίτης δεχόταν αφόρητες πιέσεις από το σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, το οποίο είναι φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Σαλονικιός

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται, μαθαίνω, αρκετοί κρατικοί αξιωματούχοι, των οποίων η θητεία πλησιάζει ολοταχώς προς το τέλος της. Ο καθένας ζει το δικό του δράμα, βιώνει τις δικές του αγωνίες και προετοιμάζεται για την αποχώρηση.

Ο πρώτος που άνοιξε την πόρτα της εξόδου, πριν να προλάβουν να του την ανοίξουν άλλοι, ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Γιάννης Κρεστενίτης. Ο καθηγητής του ΑΠΘ παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά χθες, χωρίς, προς το παρόν, να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με την πηγή μου τις τελευταίες εβδομάδες ο Κρεστενίτης δεχόταν αφόρητες πιέσεις από το σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, το οποίο θυμίζω, είναι φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ως γνωστόν ανήκει και ο ίδιος. Το σωματείο ζητούσε να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, πριν από τις εκλογές, η οποία θα προέβλεπε μεταξύ άλλων άρση όλων των μνημονιακών συνεπειών, άρα και αποκατάσταση των μισθών στα προ μνημονίου επίπεδα. Εν ολίγοις θα προέβλεπε μεγάλες αυξήσεις.

Ο Κρεστενίτης μετέφερε αυτό το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών και φυσικά στο Υπερταμείο το οποίο κατέχει και την πλειοψηφία των μετοχών, απ’ όπου έλαβε την απάντηση ότι τέτοιου είδους συλλογική σύμβαση δεν μπορεί να υπογραφεί και μάλιστα παραμονές εκλογών. Οι εργαζόμενοι εξακολούθησαν όμως να πιέζουν με αποτέλεσμα στο τελευταίο δ.σ. της εταιρείας την περασμένη Πέμπτη να προκληθεί μεγάλη ένταση.

Ευρισκόμενος μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, από τη μια οι εργαζόμενοι με τους οποίους ουσιαστικά συνδιοικούσε και από την άλλη το υπουργείο και το Υπερταμείο, ο Κρεστενίτης δεν άντεξε την πίεση και έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί. Έτσι απαλλάσσεται και από το δυσάρεστο έργο της παράδοσης – παραλαβής σε αυτόν τον οποίο θα επιλέξει προφανώς η επόμενη κυβέρνηση, σε συνεννόηση πάντα με το Υπερταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παραίτησή του χθες το πρωί ο Κρεστενίτης τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της ΕΥΑΘ Α.Ε. Γιάννη Παπαϊωάννου τον οποίο κάλεσε στο γραφείο του για να τον ενημερώσει για την αποχώρησή του. Απέφυγε, ωστόσο, να εξηγήσει και σ’ αυτόν τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Παπαϊωάννου κλήθηκε σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να συνεννοηθεί με τον πλειοψηφούντα μέτοχο για τα θέματα που θα τρέξουν μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, μέχρι να οριστεί η επόμενη διοίκηση.

Θυμίζω ότι η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ Α.Ε. ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου, αλλά ενδέχεται να αναβληθεί για τις 30 του ίδιου μήνα δεδομένου ότι μεσολαβούν και οι εκλογές.