Skip to main content

Ποιος θα αξιοποιήσει τη δημιουργική αγωνία που υπάρχει στη Β. Ελλάδα;

Υπάρχει δημιουργική διάθεση και ειλικρινής αγωνία για πρόοδο στη Θεσσαλονίκη. Το ερώτημα είναι σε ποιο περιβάλλον θα αξιοποιηθούν οι νέες ιδέες.

Στη ζωή τα πάντα ξεκινούν από τη θεωρία και μετουσιώνονται στην πράξη. Χωρίς τον προβληματισμό και τη συζήτηση δεν υπάρχει εξέλιξη και χωρίς την δράση δεν υπάρχει δημιουργία. Με αυτά τα δεδομένα οι οικονομικές και επιχειρηματικές συζητήσεις που πυκνώνουν τελευταία στη Θεσσαλονίκη έχουν σαφή χρησιμότητα. Το ερώτημα είναι σε ποιο περιβάλλον λαμβάνονται τα μηνύματά τους και αξιοποιούνται τα συμπεράσματα τους;

Στα τέλη Μαϊου, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η συζήτηση απέδωσε ορισμένα συμπεράσματα για την κρίση από τον πρώην υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο και τον σημερινό υπουργό Δημήτρη Μάρδα και δύο καλά παραδείγματα: Του οινοποιού Βαγγέλη Γεροβασιλείου, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο, και του Έλληνα καθηγητή Χριστόδουλου Φλούδα, ο οποίος βρίσκεται στην Αμερική 30 χρόνια και ηγείται του Ινστιτούτου που συμβουλεύει επισήμως την αμερικανική κυβέρνηση για το μείγμα ενεργειακής πολιτικής, το οποίο θα ακολουθήσει η υπερδύναμη. Φυσικά, ούτε τον έναν, ούτε τον άλλον καταδέχθηκε ποτέ κανείς δημόσιος παράγων από την Ελλάδα να ρωτήσει οτιδήποτε και για οτιδήποτε.

Ακολούθησε η ενδιαφέρουσα –αν και στεγνά τεχνοκρατική- εσπερίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων, στην οποία κατατέθηκαν απόψεις κι εμπειρίες χρήσιμες για τους όλο και περισσότερους βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες θέλουν να κάνουν δουλειές στο εξωτερικό.

Την προσεχή Παρασκευή 19 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη Θεσσαλονίκη σε ξεχωριστή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΣΒΒΕ, όπου θα προβληθεί το σχετικό ντοκιμαντέρ με πλήθος καλών παραδειγμάτων σε δύσκολους καιρούς.

Θα ακολουθήσει στις 22 του μηνός η Γενική Συνέλευση του ΣΒΒΕ με Γιάνη Βαρουφάκη και Αντώνη σαμαρά. Εκδήλωση με αυτονόητο ενδιαφέρον, λόγω της συγκυρίας και της ιδιότητας των δύο ομιλητών.

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου και πάλι ο ΣΒΒΕ διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Η επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας. Οι παράμετροι της παραγωγικής ανασυγκρότησης» και ομιλητές -μεταξύ άλλων- τα κυβερνητικά στελέχη Γιώργο Σταθάκης, Γιάννη Τόλιος, Λόη Λαμπριανίδης, την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη και την Ντόρα Μπακογιάννη.    

Και ο Ιούνιος θα κλείσει στις 29 του μηνός με το 4ο συνέδριο αγροτεχνολογίας του Ελληνο – Αμερικανικού Επιμελητηρίου και της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής με τίτλο «Η ελληνική γεωργία με το βλέμμα στο μέλλον» και ομιλητές τον αρμόδιο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και σημαντικούς καθηγητές και επιχειρηματίες του κλάδου.

Ο κατάλογος είναι πλούσιος, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τη συγκυρία. Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις διατυπώνονται απόψεις, γίνονται συζητήσεις, καταναλώνεται ενέργεια. Υπάρχει δημιουργική διάθεση και ειλικρινής αγωνία για πρόοδο. Η οικονομία, η παραγωγή, η ανάπτυξη, η αύξηση του κοινωνικού πλούτου είναι το κοινό τους έδαφος. Το ερώτημα, όμως παραμένει: Σε ποιο περιβάλλον και από ποιους θα αξιοποιηθούν οι ιδέες που ακούγονται, οι εμπειρίες που βιώνονται και οι καλές πρακτικές που κατατίθενται;