Skip to main content

Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ

Οι τρεις επικρατέστεροι κυβερνητικοί για τη διάδοχη κατάσταση στο υπουργείο Οικονομικών και τη διαπραγμάτευση, αλλά και η... έκπληξη.

«Ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης;». Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει μετά την παραίτηση του Γιάννη Βαρουφάκη από το υπουργείο και έχει εγείρει ουκ ολίγα σενάρια τις τελευταίες ώρες για τη διάδοχη κατάσταση στην Καραγιώργη Σερβίας, η οποία, ενδεχομένως, θα ανακοινωθεί μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που βρίσκεται εν εξελίξει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης φάνηκε να γνωρίζει ή τουλάχιστον να δηλώνει την προτίμησή του για τον αντικαταστάτη του. Προσερχόμενος στο υπουργείο άφησε ένα στοιχείο λέγοντας ότι «Θα είναι γνωστός σας», ενώ στη συνέχεια αποχωρώντας από την Καραγιώργη Σερβίας εξέφρασε την ελπίδα ο νέος υπουργός Οικονομικών να είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Το φαβορί και οι απρόθυμοι

 

Κατά πληροφορίες, λοιπόν, πρώτος στη λίστα των πιθανών διαδόχων για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτό, μάλιστα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, πολλοί δημοσιογράφοι διεθνών μέσων αναγνωρίζουν πως ο Τσακαλώτος είναι ένα πρόσωπο χαμηλών τόνων, με βαθιές γνώσεις του αντικειμένου και με πολλούς φίλους στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, ειδικά αφότου είχε λάβει το χρίσμα από τον πρωθυπουργό για τη θέση του επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδινε το «παρών» σε όλες τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ παρευρέθη και στις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup, συνοδεύοντας τον απερχόμενο ΥΠΟΙΚ.

Δεύτερος στη λίστα του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, εντούτοις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να μην επιθυμεί και τόσο πολύ το ρόλο.

Σε ανάλογα... ρηχά νερά κινούνται και οι διαθέσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα, μία τέτοια επιλογή από τον πρωθυπουργό θα προκαλούσε καραμπόλες και πιθανόν ένα μίνι ανασχηματισμό, κάτι που δεν προκύπτει, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. «Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με αίσθημα ευθύνης», δήλωσε νωρίτερα ο ίδιος, προσερχόμενος στο υπουργείο του.


Η έκπληξη

 

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να καταλήξει σε μια επιλογή τεχνοκράτη-εξωκοινοβουλευτικού. Τέτοια φαίνεται να είναι ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και οικονομολόγος, Γιώργος Προβόπουλος.

Εξάλλου, στελέχη της ΕΚΤ υποστηρίζουν πως ο κ. Προβόπουλος είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Γιάννη Βαρουφάκη.

 

Το αουτσάιντερ

 

Τέλος, ελάχιστες πρέπει να θεωρούνται οι πιθανότητες να γίνει νέος ΥΠΟΙΚ ο επικεφαλής της ομάδας τεχνικών κλιμακίων, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να αποχωρήσει, στο δρόμο που χάραξε ο κ. Βαρουφάκης.