Skip to main content

Β. Ελλάδα: Ποιους επιχειρηματικούς κλάδους σφυροκοπά ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πώς επηρεάζει ο πόλεμος τις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία και την Ουκρανία - Τι λένε γουνοποιοί και κονσερβοποιοί

Η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους και η ανησυχία για το μέλλον των εξαγωγών, είναι μόνο κάποιες από τις πληγές, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι άνθρωποι του τουρισμού, όπως έχει γράψει η Voria.gr, προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η ρωσο-ουκρανική σύρραξη, οι επιχειρηματίες που εξάγουν προς τις δυο χώρες ανησυχούν για το ποιο θα είναι το μέλλον των παραγγελιών τους δεδομένου μάλιστα, πως, χθες, η Ρωσία επέβαλε capital controls, ενώ κλάδοι όπως οι γουνοποιοί που έχουν άμεση εξάρτηση από τις δυο χώρες μοιάζουν να ακροβατούν. Την ίδια ώρα η ελληνική κονσερβοποιία νιώθει έντονους τους κραδασμούς που προκαλεί ο πόλεμος.

Ανήσυχοι οι γουνοποιοί

Τα δυο τελευταία χρόνια, οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις βίωσαν μία μεγάλη κρίση, εξαιτίας της πανδημίας. Παραγγελίες σχεδόν μηδαμινές, εργατικό προσωπικό σε αναστολή, επιχειρήσεις σε αδράνεια, κλαδικές εκθέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν. Η κατάσταση έδειχνε το τελευταίο διάστημα να ομαλοποιείται, μετά την απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν τους δυο κυριότερους πελάτες για την ελληνική γουνοποιία με αποτέλεσμα να έχει εξάρτηση από αυτές τις δυο χώρες κατά 95%.

«Περιμέναμε την 47η Διεθνή Έκθεση Γούνας, στις 5 Μαΐου στην Καστοριά, για να δειγματίσουμε. Τώρα όλα έχουν τιναχτεί στον αέρα. Οι παραγγελίες συνήθως γίνονται στο διάστημα Μαρτίου - Απριλίου και η παράδοσή τους μεταξύ Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Η χρονιά χάθηκε πριν καν ξεκινήσει» λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Απόστολος Τσούκας, υπογραμμίζοντας πως από το 2015 έως σήμερα οι γουνοποιοί έχουν χάσει εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας του εμπάργκο προς τη Ρωσία.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το 2019 οι εξαγωγές γούνας, με δημοφιλέστερο το βιζόν, προς τη Ρωσία, μεταφραζόταν σε 46 εκατ. ευρώ, ενώ προς την Ουκρανία σε 5 εκατ. ευρώ.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, πριν επιβληθεί το εμπάργκο, οι εξαγωγές προς τις δυο χώρες άγγιζαν τα 250 εκατ. ευρώ με τις ποσότητες γούνας να είναι σχεδόν μοιρασμένες σε Ρωσία και Ουκρανία κατά 50% -50%.

Το 30% των εξαγωγών συμπυκνωμένου χυμού κατευθύνεται στη Ρωσία

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι Έλληνες κονσερβοποιοί αλλά και οι παραγωγοί ροδάκινων που βλέπουν τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη να απειλεί τις εξαγωγές τους. Όπως επισημαίνει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, ο προβληματισμός των ανθρώπων του κλάδου προϋπήρχε καθώς το κόστος στην ενέργεια έχει υπερδιπλασιαστεί για τις επιχειρήσεις του χώρου, στην ζάχαρη αυξήθηκε κατά 40% έως 45% ενώ στα κουτιά καταγράφηκε άνοδος κατά 60%.

Την ανησυχία επιτείνει όπως λέει ο κ. Αποστόλου ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς οι εξαγωγές ελληνικής κομπόστας προς Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία αγγίζουν τους 5.000 τόνους ετησίως, που μεταφράζεται σε 2% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών κομπόστας. Ωστόσο ακόμη και αυτή η ποσότητα, αν χαθεί δεν είναι αμελητέα. Σημειώνεται πως οι εν λόγω εξαγωγές είναι μειωμένες έναντι του παρελθόντος, που άγγιζαν περί τους 13.000 τόνους.   

Πέραν, όμως, της κομπόστας, μόνο στη Ρωσία κατευθύνεται το 30% της ελληνικής παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου.

Οι συνολικές εξαγωγές συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου της χώρας μας είναι περίπου 25.000 έως 30.000 τόνοι.

Επιπρόσθετα Ρωσία και Ουκρανία απορροφούν περίπου 35.000 νωπού ροδάκινου γεγονός που αποτελεί περαιτέρω τριγμούς στην εν λόγω αγορά και δη στους παραγωγούς ροδάκινου.