Skip to main content

Ποιους… ξέχασε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και πότε έρχεται η μεγάλη ημέρα για τη Λουκία Σαράντη

Λόγω χρόνου ο πρωθυπουργός δεν πέρασε από όλα τα περίπτερα της ΔΕΘ και αρκετοί απογοητεύτηκαν για αυτό. 23 Σεπτεμβρίου η εκλογή νέου προέδρου στον ΣΒΕ

Καλημέρα σας!

Στα απόνερα της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, είναι και όσοι έμειναν παραπονεμένοι επειδή ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στο εκθεσιακό κέντρο το πρωί του Σαββάτου δεν πέρασε ή δεν σταμάτησε στο περίπτερό τους. Προφανώς λόγω χρόνου και προτεραιοτήτων. Ως αποτέλεσμα ούτε ενημέρωση έγινε στον κ. Μητσοτάκη για το αντικείμενο που προβάλλει το περίπτερο ούτε οι υπεύθυνοι του περιπτέρου βγήκαν φωτογραφίες ούτε τράβηξαν βίντεο με τον πρωθυπουργό. Χάθηκε, δηλαδή, μια καλή ευκαιρία για την προβολή της δραστηριότητας, αλλά και των ανθρώπων που την… τρέχουν, η οποία λόγω Μητσοτάκη θα ήταν εξασφαλισμένη. Ανάμεσα στα περίπτερα που τελικά ο πρωθυπουργός δεν επισκέφθηκε είναι και του Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ο ΣΕΒΕ έχει περίπτερο στη φετινή ΔΕΘ κοντά στην πύλη εμπορίου, που είναι αφιερωμένο στο σήμα των μακεδονικών προϊόντων, στο «Macedonia The Great». Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για την καμπάνια του σήματος, ώστε αφενός να το αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται στη Μακεδονία και εξάγουν στα πέρατα του κόσμου ανταγωνιζόμενες συχνά προϊόντα και υπηρεσίες που διαθέτουν εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας και αφετέρου για να γίνει γνωστό το σήμα στις αγορές που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, μέσω διεθνούς καμπάνιας. Μία επίσκεψη Μητσοτάκη, λοιπόν, θα έδινε ώθηση και κυρίως θα ασκούσε έμμεση πίεση σε όσους διαχειρίζονται στη χώρα μας τα ευρωπαϊκά κονδύλια, στα οποία προσβλέπει ο ΣΕΒΕ για να υλοποιήσει τις δράσεις του γύρω από το σήμα.

Έρχεται η ώρα της Λ. Σαράντη

Σε δέκα ημέρες από σήμερα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (νυν ΣΒΕ, πρώην ΣΒΒΕ). Η συνέλευση, που φέτος είναι εκλογοαπολογιστική και θα οδηγήσει στην εκλογή νέου Διοικητικού συμβουλίου και νέου προέδρου, θα γίνει στο ξενοδοχείο Porto Palace. Μετά από 10 χρόνια ο Θάνος Σαββάκης αποχωρεί και τη θέση του αναμένεται να καταλάβει η κ. Λουκία Σαράντη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας ξύλου AKRITAS, η οποία έχει έδρα στον νομό Έβρου, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2000 και απασχολεί 250 άτομα. Η κ. Σαράντη είναι Έφορος (Trustee) του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου Ανατόλια και μέλος της Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Παράλληλα είναι μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος. Είναι πτυχιούχος στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και το Marketing. Με δύο λόγια έχει ένα πολύ καλό βιογραφικό και επιπλέον είναι «καθαρή» βιομήχανος, με την έννοια ότι η επιχειρηματική της δραστηριότητα είναι πάντα στη μεταποίηση και την παραγωγή. Άρα συνάδει απόλυτα με τον τίτλο του ΣΒΕ, ο οποίος θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια με… άρωμα γυναίκας. Εννοείται ότι η κ. Σαράντη είναι η πρώτη γυναίκα–πρόεδρος σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο, όπως είναι η ελληνική βιομηχανία.

Ποιος θα μιλήσει στον ΣΒΕ

Το ενδιαφέρον για την Γενική Συνέλευση του ΣΒΕ επικεντρώνεται τώρα στο ποιος ή ποιοι θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές. Τα χρόνια που έδιναν το παρών στη θεσμοθετημένη αυτή εκδήλωση τόσο ο εκάστοτε πρωθυπουργός όσο και ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον έχουν παρέλθει. Φέτος που η χρονιά είναι προεκλογική θα δούμε πώς θα εκπροσωπηθούν η πολιτεία και ο πολιτικός κόσμος. Το «Καφέ Αριστοτέλους» κάτι έχει πληροφορηθεί επί του θέματος, αλλά το σχήμα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, οπότε μπορούμε να εξετάσουμε –εν είδει κουίζ- τις πιθανότητες. Σημειώστε: Κυριάκος Μητσοτάκης; Επιθυμητό, αλλά δύσκολο έως αδύνατο. Αλέξης Τσίπρας; Δεν αποκλείεται, αφού ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωθυπουργός διαχώριζε τους βιομηχάνους του Βορρά, τους οποίους προτιμούσε από τους συναδέλφους τους του Νότου και δεν το έκρυβε. Χρήστος Σταϊκούρας; Λογική παρουσία. Άδωνις Γεωργιάδης; Καθ’ ύλην αρμόδιος μεν, λύση ανάγκης δε. Σιγουράκι. Αλέξης Χαρίτσης; Σε περίπτωση που δεν ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας, είναι μάλλον το στέλεχος που θα εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Μαργαρίτης Σχοινάς; Ως Θεσσαλονικιός, φίλος του Σαββάκη και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δεν αποκλείεται να δώσει ευρωπαϊκό άρωμα στη συνέλευση. Η Παρασκευή είναι συνήθως καλή ημέρα για τους Κομισάριους να κινηθούν εκτός Βρυξελλών. Κάποιος άλλος Ευρωπαίος Επίτροπος; Θα ήταν έκπληξη…

Το 2025 τα νεότερα για το στεγαστικό

Το 2025 θα πάρει σάρκα και οστά η εξαγγελία Μητσοτάκη για την αντιπαροχή 50% – 50% του δημοσίου με ιδιώτες εργολάβους. Στόχος είναι η κατασκευή πολυκατοικιών σε οικόπεδα κρατικής ιδιοκτησίας και εν συνεχεία η διάθεση των μισών διαμερισμάτων με φτηνό ενοίκιο σε νέους (φοιτητές, νέα ζευγάρια κλπ.) και των άλλων μισών με εμπορικούς όρους, ώστε να βγουν τα έξοδα της κατασκευής συν κάποιο κέρδος για τον εργολάβο, όπως ακριβώς στις ιδιωτικές αντιπαροχές. Οι εργολάβοι της Θεσσαλονίκης, όπου το στεγαστικό πρόβλημα είναι έντονο, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την εξαγγελία, επειδή –όπως λένε- είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάποιο στοχευμένο μέτρο για τον κλάδο τους. Βέβαια υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Κατ' αρχάς να γίνει νομική ρύθμιση, στην οποία θα καθοριστούν οι όροι και οι διαδικασίες. Για παράδειγμα, πώς θα γίνεται η παραχώρηση; Τα προς παραχώρηση οικόπεδα θα βγαίνουν σε δημόσιο πλειστηριασμό; Θα επιτρέπεται να γίνονται καλύτερες προσφορές από το 50% - 50%; Οι ίδιοι οι εργολάβοι, πάντως, δεν βλέπουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε όλη τη διαδικασία. Η διεκδίκηση ενός οικοπέδου από δύο, τρεις ή περισσότερους εργολάβους είναι καθημερινό φαινόμενο και τη λύση δίνουν πάντα οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες και οι προσφορές που υποβάλλονται. Επομένως, το βασικό είναι η νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ξεκινήσουν οι παραχωρήσεις, να εκδοθούν οικοδομικές άδειες, που, πλέον, γίνεται σχετικά γρήγορα, ενώ για τις κατασκευαστικές εργασίες απαιτούνται από 12 έως 18 μήνες. Άρα καλό 2025… Οι εργολάβοι είναι ικανοποιημένοι και για δύο ακόμη μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός: το πάγωμα του ΦΠΑ στα νεόδμητα μέχρι τα τέλη του 2024 και την επιδότηση ενός ευρύτατου προγράμματος ανακαινίσεων παλιών κλειστών διαμερισμάτων. Διότι ποιος θα κάνει αυτές τις ανακαινίσεις; Κατά κανόνα οι ίδιοι οι εργολάβοι, αν και στην πιάτσα υπάρχουν και πολλά μικρά συνεργεία που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με… μερεμέτια.