Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018
x

ΠΥΡΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΗΠΑ: ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

«Η συνεργασία μας δοκιμάζεται, οι προσπάθειές μας να αναστρέψουμε αυτή την επικίνδυνη τάση αποδείχθηκαν μάταιες», δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος

Στην αδυναμία των ΗΠΑ ώστε να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις ανησυχίες του τουρκικού λαού –παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 60 χρόνια Τουρκία και ΗΠΑ υπήρξαν στρατηγικοί σύμμαχοι και μέλη του ΝΑΤΟ-, στέκεται σε άρθρο του στη «New York Times», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας υπονομεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλειά τους, ενώ αναγκάζουν την Τουρκία να αναζητήσει άλλους συμμάχους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και συνεχίζει:

«Η συνεργασία μας δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από διαφωνίες. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας να αναστρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη τάση αποδείχθηκαν μάταιες», γράφει χαρακτηρισιτκά ο Τούρκος πρόεδρος και προσθέτει: «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αρχίσουν να σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας και να κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, η συνεργασία μας θα τεθεί σε κίνδυνο». 

Καταλήγοντας, ο κ. Ερντογάν συμπληρώνει:

«Πριν είναι πολύ αργά, η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις. Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση και η έλλειψη σεβασμού θα μας οδηγήσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους».

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την ιστορική πτώση της τουρκικής λίρας ο Ερντογάν έκανε χθες λόγο για «οικονομικό πόλεμο» σε βάρος της Τουρκίας, διαβεβαιώνοντας όμως πως η Άγκυρα θα αναδειχτεί νικήτρια. 

 




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ